Viktor Orban a băgat spaima în liderii de la Bruxelles. Declarațiile liderului maghiar nu sunt pe placul Comisiei Europene. Ungaria ar putea fi sărită de la președinția rotativă. Specialiştii au arătat că Parlamentul European poate defini reguli pe baza cărora „descalifică anumite state membre de la președinția rotativă”, însă „nu ar fi obligatoriu din punct de vedere juridic, ci ar demara o dezbatere”.
Sophie in ‘t Veld (Renew), politician olandez, care critică în mod sistematic Ungaria, a considerat că Parlamentul European ar putea reduce la minimum cooperarea cu președinția ungară.
Printre cei mai vocali critici ai Ungariei s-a numărat și politicianul verde german, Daniel Freund, care, repetând recentul său discurs de la Strasbourg, s-a lăudat că, datorită activităţii lor, au fost înghețate 28 de miliarde de euro din fondurile UE care li se cuveneau Ungariei.
Potrivit lui Freund, în cazul Ungariei, aceasta nu este o țară pe deplin democratică, astfel că trebuie exercitate în continuare presiuni asupra sa.
În timpul așa-numitului „schimb de opinie”, avocatul independent al Comisiei independente Meijers, John Morijn, a mai menţionat că Parlamentul European trebuie să răspundă sistemelor iliberale. Iar referitor la preşedinţia rotativă poloneză, și-a exprimat speranța că va avea loc o schimbare a guvernului în Polonia. „Să sperăm că vor exista schimbări în Polonia după alegeri”, a spus John Morijn.
În asemenea situaţie şi discuţiile cu Consiliul asupra problemelor statului de drept ar trebui exclusă și în cazul Poloniei, care urmează să preia președinția după Ungaria ceea ce ar însemna că timp de un an nu s-ar lua nicio decizie majoră în astfel de chestiuni.
Cu toate acestea, aşa cum au mai spus şi experții juridici invitați, Parlamentul European nu are nicio influență nici pentru a defini subiectele Consiliului. Însă merită de remarcat faptul că unul dintre obiectivele principale ale președinției ungare este lansarea unor reforme în cadrul instituțiilor UE care să asigure că și în instituțiile UE prevalează criteriile privind statul de drept.