Sefa Parchetului European, Laura Kovesi a vorbit pentru ziarul elvețian „Neue Zurcher Zeitung” despre corupția din statele europene. Kovesi a avertizat asupra riscului mare de a nu ajunge la destinație banii europeni din pachetul destinat depășirii consecințelor pandemiei.
„În prezent, mulți bani ajung în sectorul sănătății și riscul de fraudă este mare. Guvernele nu anunță concursuri de licitații publice. Nu există suficient control, nu există transparență”, a spus șefa Parchetului European. Ea a precizează că în cazul achizițiilor publice, Parchetul se lovește constant de mită și dobândire de foloase personale.
Laura Kovesi și-a reiterat din nou convingerea că procurorii delegați de diferitele state la Parchetul European trebuie să fie complet independenți pentru a-și putea face treaba. Ea crede că banii pentru Parchetul European sunt mult prea puțini și dă un exemplu: pentru construirea acestuia au fost alocați inițial 30,2 milioane de euro, ceea ce corespunde bugetului unui parchet regional din România.
„Când vorbim de fraudă și despre statul de drept, Europa de Est este adesea arătată cu degetul. Este oare corect acest lucru?”, întreabă jurnalistul Daniel Steinfort. Kovesi are o viziune clară asupra problemei: „Nu. Nicio țară din Europa nu este curată. Niciuna. Vedeți, de exemplu, statisticile care arată că UE are o balanță comercială pozitivă de peste 300 de miliarde de euro. Așa ceva este teoretic imposibil. În interiorul UE, exporturile și importurile trebuie echilibrate. Explicația este una: fraudă masivă cu TVA. Aceste cifre nu arată nicio diferență între statele membre. De asemenea, din cazurile de care ne ocupăm noi, nu rezultă că există mai multă corupție în Europa de Est decât în Europa de Vest”.
Spre finalul amplului interviu, reporterul revine pe aceeași temă și o întreabă pe Kovesi dacă nu este îngrijorată de atitudinea diferită față de statul de drept în cele două părți ale continentului. Șefa Parchetului European răspunde: „Nu sunt politician, acesta nu este domeniul meu. Nu voi comenta aspectul politic. Totuși, în calitate de procuror, pot să vă spun că nu putem împărți Europa în Est și Vest sau Nord și Sud. Fiecare stat membru are probleme ce trebuie rezolvate. Am văzut atacuri la adresa justiției în toate părțile continentului”.