Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a cerut, într-un discurs ținut în cadrul unei comisii din Parlamentul Germaniei, mai multe puteri pentru instituția pe care o conduce și revizuirea regulamentului de funcționare al EPPO și modificarea regulamentului astfel încât să nu mai fie tratată ca ”o instituție descentralizată a Comisiei Europene” pe motiv că acest lucru nu este compatibil cu independența procurorilor.
”Extinderea competențelor noastre ar necesita rediscutarea regulamentului nostru fondator. Dar oricum avem nevoie de o revizuire serioasă a regulamentului nostru fondator. Mult mai repede decât s-a planificat inițial”, a declarat Kovesi, care a cerut ca Parchetul European să poată investiga infracțiunile de contrabandă în aceleași condiții în toat cele 22 de state membre EPPO.
”EPPO este tratat ca o agenție descentralizată a Comisiei Europene, ceea ce nu este compatibil cu independența noastră. Spre deosebire de agențiile descentralizate, EPPO nu contribuie la punerea în aplicare a unei politici a Uniunii. Acesta exercită o putere specifică, care era o prerogativă a suveranității statelor membre până la crearea sa. În calitate de organism judiciar al UE, EPPO nu ar fi trebuit să fie niciodată asimilat unei agenții descentralizate a UE. Acest lucru trebuie să fie corectat prin intermediul unei modificări legislative”, a mai spus Kovesi.
Șefa Parchetului European și-a susținut cu exemple de dosare în care procurorii au recuperat prejudicii de zeci de milioane de euro pentru a justifica puterile suplimentare solicitate și pentru a pleda în fața parlamentarilor germani cauza instituției pe care o conduce.
Kovesi a a declarat că bugetul Parchetului European pentru 2021 a fost mai mic de patruzeci și cinci (45) de milioane de euro, dar că în primul an de funcționare a EPPO, judecătorii au dispus confiscarea a peste un sfert de miliard de euro în cauzele instrumentate de EPPO.