Linie de tramvai nouă, bulevard modernizat, 17 milioane de euro. O lucrare de infrastructură de la Timișoara, care ar trebui finalizată în câteva săptămâni.
Doar că… surpriză! La testul cu tramvaiul, o curbă s-a dovedit prea strânsă pentru garnitura aflată pe șine, care a „șters” un stâlp. Practic, linia a fost pusă greșit, astfel că o întreagă intersecție trebuie refăcută de la zero în trei săptămâni.
Bulevardul Cetății din Timișoara a fost în șantier în ultimii trei ani, iar nervii celor care locuiesc în zonă au fost puși la grea încercare în acest timp. E una dintre cele mai circulate artere din Timișoara, traversată și de una dintre cele mai aglomerate linii de transport public din oraș, cea a tramvaiului 4.
Totul costă în jur de 84 d milioane de lei, bani inițial de la bugetul local, însă proiectul va fi depus la finanțare pe fonduri europene până la finele anului.
Tot înainte de finalul anului ar trebui deschisă și circulația, atât a mașinilor, cât și a tramvaielor. Pentru asta s-au făcut test și… surpriză. Sub privirile reprezentanților constructorului, primăriei și societății de transport public, prima garnitură plecată pe noul traseu a „ras” un stâlp care susține firele de contact, în curba de dinaintea buclei de întoarcere.
După ce s-a trecut de momentul de stupoare, s-a analizat, s-a măsurat, iar viceprimarul Ruben Lațcău anunță la ce concluzie s-a ajuns.
„Într-adevăr, există o problemă care s-a fost o eroare de execuție care a fost făcută în faza inițială de montare a liniei. Problema nu este la stâlpii de catenară sau la stâlpii care susțin linia. Problema este efectiv la linia cale, va trebui să fie refăcută parte din acea intersecție (…) ei vor începe să să refacă această intersecție în întregime, de la fundație înapoi, în așa fel încât să ne asigurăm că la sfârșit avem o intersecție total funcțională unde se poate circula fără probleme atât cu tramvaiul, cât și cu mașina, și mai ales că nici nu vom avea peste 5 ani, 10 ani alte probleme de rezolvat”, explică acesta.
Refacerea integrală a intersecției, care costă câteva milioane de lei, după estimarea viceprimarului, va fi făcută pe cheltuiala constructorului. Termenul până la care trebuie terminată lucrara este foarte scurt.
Partea proastă pentru șoferi este că în zonă au fost deja instituite restricții de trafic ca la începutul anului, când se circula în condiții de șantier. Acesta vor fi valabile până în 27 decembrie, deci vor acoperi și perioada foarte aglomerată a Crăciunului.