În prezent în România staționează 5.000 de trupe NATO. Avioane NATO patrulează spațiul aerian al României, care are granițe comune cu Rusia [nota red: România nu are granină comună cu Rusia, ci cu Ucraina și Republica Moldova] și Ucraina. În România cel mai delicat subiect e războiul din nord-est.
La începutul interviului Dîncu a clarificat că președintele lui, Klaus Iohannis, i-a spus să nu vorbească despre războiul Rusiei contra Ucrainei. Chiar și așa, informații devenite publice arată că România – alături de Polonia, Slovacia și statele baltice – e un actor important în ce privește tranzitul armelor spre Ucraina. Dîncu a discutat totuși despre război cu ministrul apărării Benny Gantz.
România e foarte dornică să achiziționeze din Israel sistemul de apărare anti-rachetă IRON DOME, afirmă unele surse în urma vizitei de săptămâna trecută în Israel a ministrului român al apărării Vasile Dîncu. Dacă acordul va fi aprobat, România, membru NATO, va deveni prima țară europeană care cumpără sistemul, scrie publicația israeliană Haaretz.
De când a intrat în arsenalul defensiv israelian, în 2011, Iron Dome și-a dovedit valoarea în numeroase runde de luptă cu Fâșia Gaza. Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar o rachetă interceptoare costă 50.000 de dolari.
Însă Israelul nu și-a promovat sistemul pe piață, vânzând doar două bucăți armatei americane pentru 373 de milioane de dolari. Se apreciază că americanii nu sunt interesați să cumpere mai multe.
Conform unor știri confirmate, și Azerbaidjan a cumpărat Iron Dome. Mai multe țări – Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Cehia – au cumpărat doar componenta radar.
Deși Iron Dome a fost conceput de ministerul israelian al apărării în colaborare cu contractanți militari, el a devenit în esență un proiect comun cu SUA. Israelul a investit 800 milioane de shekeli (232 milioane de dolari) în dezvoltarea lui, pe când Congresul american a alocat pentru el o sumă de patru ori mai mare.
Astfel că orice tranzacție cu Iron Dome necesită aprobarea SUA. Dacă Israelul a vândut sistemul regimului tiranic din Azerbaidjan în vremea administrației Trump, se poate presupune că un asemenea acord n-ar fi fost aprobat sub mandatul lui Joe Biden.
Și producția rachetelor e un proiect comun – între Rafael Advanced Defense Systems și compania americană Raytheon. Costurile totale de dezvoltare s-au ridicat la 4 miliarde de dolari. Sursele afirmă că șansele unui acord cu România sunt foarte mari.
Într-un interviu pentru Haaretz, Dîncu a refuzat să discute despre Iron Dome, dar a spus că țara sa dorește să semneze cu Israelul acorduri pentru intensificarea cooperării în domeniul securității. „Dorim să ne îmbunătățim cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii”, a declarat el.