Parchetul European, care are competența de a investiga și urmări penal infracțiuni care afectează bugetul UE, precum: frauda, corupția, spălarea de bani și frauda transfortalieră în materie de TVA, a deschis recent o anchetă împotriva unui fermier bulgar suspectat că a falsificat un document pentru a încasa subvenții agricole necuvenite.
Nu de milioane de euro, ci de 69.000 de euro, adică 134.770 de leva. Cum corupția rămâne corupție indiferent de scara la care se practică, fermierul din Vărşeţ (regiunea Montana) este anchetat acum de Parchetul European din Sofia.
Fermierul a candidat cu succes pentru a obţine fonduri pentru modernizarea fermei pe care o deţine, în valoare de 134.770 de leva (aproximativ 69.000 de euro), din care 85% finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și 15% din bugetul național.
Pentru a primi aceste fonduri, suspectul a trebuit să depună o serie de documente, inclusiv unul care să dovedească că nu avea obligații fiscale. Verificarea Fondului de Stat pentru Agricultură a arătat că fermierul avea într-adevăr obligații fiscale și a prezentat un document fals când a candidat pentru fonduri, anunță Parchetul European pe site-ul său.
Prin urmare, fondurile solicitate nu au fost eliberate și s-a prevenit prejudiciul. Din comunicatul Parchetului European reiese clar că Tribunalului Sofia i se propune să aplice o sancțiune administrativă fermierului.
Aceasta înseamnă implementarea unui text din Codul Penal, care permite înlocuirea răspunderii penale cu răspunderea administrativă. Astfel, dacă va fi găsit vinovat, acesta poate primi o amendă de până la 5.000 de leva (circa 2.500 de euro).