Politică

Klaus Iohannis îndeamnă Europa să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a-și apăra suveranitatea și democrația

Președintele Klaus Iohannis a pledat luni la evenimentul Reuniunea liderilor de la München, desfășurat în București, pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina atât timp cât e nevoie.

El a spus că invazia rusă în Ucraina a demonstrat importanța strategică a zonei Mării Negre și a cerut aliaților occidentali să continue eforturile de protejare a statelor din regiune în fața Rusiei.

Este o mare plăcere să deschid reuniunea liderilor de la München. România este onorată să găzduiască această ediție a Reuniunii liderilor de la München, primul eveniment de acest gen organizat în Europa de Sud-Est.

Prezența dumneavoastră la București evidențiază rolul cheie al României, ca promotor activ al securității și stabilității, la intersecția a două zone de importanță strategică pentru securitatea europeană, euro-atlantică și globală: regiunea extinsă a Mării Negre și Balcanii de Vest.

Războiul irațional declanșat de Rusia la 24 februarie nu este doar o agresiune împotriva Ucrainei, ci un atac frontal împotriva valorilor și principiilor noastre fundamentale, care susțin arhitectura de securitate euro-atlantică.

Ne confruntăm acum cu un test istoric al forței noastre colective, al hotărârii și al valorilor noastre democratice.

La nouă luni de la începutul conflictului din Ucraina, unele lecții au devenit evidente. Două rezultate particulare sunt deja foarte clare.

În primul rând, parteneriatul nostru transatlantic a ieșit mai puternic din această criză.

În al doilea rând, regiunea Mării Negre și-a demonstrat importanța strategică pentru securitatea euro-atlantică și stabilitatea globală.

Într-adevăr, unitatea noastră transatlantică a oferit o surpriză strategică Rusiei. Comunitatea euro-atlantică iese mai puternică și mai robustă din această criză. Suntem mai uniți și mai determinați să ne protejăm valorile noastre fundamentale: democrația, drepturile omului, statul de drept și dreptul fiecărei națiuni de a-și alege prietenii și aliații.

Unitatea înseamnă, de asemenea, solidaritate. Solidaritatea noastră cu Ucraina trebuie să continue, în mod coordonat. Toți partenerii ar trebui să continue să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a-și apăra suveranitatea și democrația, atâta timp cât este nevoie. România, în calitate de stat membru NATO și UE cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, a fost în prima linie a răspunsului la această criză multidimensională provocată de agresiunea Rusiei: gestionarea fluxului de peste 2,9 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în România, asigurarea livrării de asistență umanitară substanțială din partea României și a altor țări și facilitarea tranzitului de cereale și alte produse agricole ucrainene pentru a preveni o criză alimentară globală – peste 8,4 milioane de tone au tranzitat România.„, a spus Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button