Kelemen Hunor, președintele UDMR și vicepremier în guvernul Ciucă, a ținut un discurs în week-end-ul trecut la o manifestare din Alba Iulia, în timp ce pe un panou din spatele său era desenată harta stilizată a Ungariei Mari, care include și Transilvania.
Harta stilizată a fost reprezentată sub forma rădăcinii unui copac, pe afișul evenimentului numit ”Ziua unității reformate din Bazinul Carpatic”.
De remarcat că forma rădăcinii copacului este diferită de forma coroanei copacului. În mod normal, rădăcina copacului e similară ca formă cu coroana.
Evenimentul a fost oganizat sâmbătă de Eparhia Reformată din Ardeal, cu participarea liderilor UDMR și a președintei Ungariei, Katalin Novak. Cu această ocazie a fost dezvelită statuia principelui Gabriel Bethlen.
Responsabilul cu relațiile cu presa al Eparhiei, Kiss Gabor, a declarat pentru G4Media că logoul a fost realizat în 2009 și a fost folosit până acum la foarte multe evenimente. Acesta a confirmat că are forma Ungariei Mari, dar a spus că înțelesul său este unul religios, care acoperă zonele în care se află episcopii reformate și care se află astăzi pe teritoriul României, Ungariei, Slovaciei și Serbiei.
”Deci este vorba despre cele 10 episcopii care s-au format după 1918, după primul război (…) Deci de-aia, pentru că aceste episcopii erau pe teritoriul Ungariei Mari. A mai folosit și pentru alte evenimente, a fost realizat în 2009, dacă nu mă înșel. Nu este o chestiune nouă, evenimentul se mută în fiecare an în altă locație. A fost deja și în Cluj, cred că și în Budapesta, dar nu sunt sigur” a spus Kiss Gabor.
Acesta a mai precizat că este vorba despre o hartă religioasă care acoperă eparhiile care țin de Biserica Reformată.
Cu doar o zi înainte de evenimentul de la Alba Iulia, unde a apărut harta stilizată a Ungariei Mari, Katalin Novak postase pe Facebook un mesaj în care susținea că ”e prioritatea mea să reprezint toți maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara granițelor”.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a luat poziție după ce președinta Ungariei s-a autoproclamat reprezentanta tuturor maghiarilor. ”Potrivit dreptului internațional, un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetățenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetățenie”, a arătat Ministerul de Externe de la București, condus de Bogdan Aurescu.
Mai mult, MAE arată că ”astfel de declarații nu corespund standardelor europene în materie și nici spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară”. Secretarul de stat MAE pentru afaceri europene i-a transmis acest mesaj ambasadorului Ungariei la București.
În mai 2020, premierul Ungariei, Viktor Orban, a postat pe contul său de Facebook o hartă a Ungariei Mari. Încă din 2011, Budapesta a lansat o politică publică de reprezentare a maghiarilor din Bazinul Carpatic. Statele vecine au protestat constant față de politica revizionistă a Budapestei. Pe rând, Croația, Slovacia și România au denunțat politica Budapestei.
Cum arată harta Ungariei Mari prezentată de Viktor Orban pe Facebook: