Jurnalistul Cornel Nistorescu scrie, într-un articol în Cotidianul, că Austria nu va fi deloc impresionată de reacţiile românilor la respingerea acceptării în Schengen, şi se întreabă cine ar mai putea apăra interesele României, în condiţiile în care conducătorii actuali s-au dovedit total incapabili să o facă.
Iată textul:
„De multă vreme, n-am mai văzut un asemenea val de furie și enervare stîrnit în rîndul cetățenilor români, atinși la interes, dar și la mîndria care le-a mai rămas. Unii, de formă, alții, de haz și foarte mulți de mîndrie națională s-au simțit loviți în adîncurile lor de un refuz pe care l-au luat personal. Nu-i exclus ca în zilele următoare să vedem diverse forme mai accentuate de „explozie a mămăligii” care să lase Europa cu ochii mari cît cepele.
Pe austrieci, mînia noastră nu-i va mișca în nici un caz. Ei au experiența și viclenia comportamentului în teritoriile administrate de secole și stăpînesc toate trucurile de a păcăli, de a induce frica, de a calma răscoale, de a domoli proteste și de a stîrni revoltele care le pot fi folositoare. Austria a rămas cu toate practicile unui imperiu chiar dacă ele s-au conservat într-o țară mică, rezemată de umărul Germaniei.
Felul în care ne-au lucrat și de data aceasta ar trebui să ne trezească din adormirea cu iluzii democratice. Ce am pățit-o cu austriecii vreme de cîteva secole s-a repetat și de data aceasta. Cu sînge rece, cu dispreț, cu unele calcule pe interes. Un comportament pe care noi, așa schimbători cum suntem, nu l-am putea aplica nimănui.
A venit, însă, vremea să ne întrebăm de ce România a acordat atîta putere economică în mîinile Austriei. Resurse enorme de petrol și gaz, exploatarea nebună a lemnului, două mari bănci, nenumărate lucrări de proporții în infrastructură (cale ferată, modernizări de șosele și construcții de autostrăzi) etc. A fost efectul unei presiuni venite din partea Uniunii Europene? A fost un joc subtil de refacere economică a unor influențe imperiale? Pe de o parte, după un secol, Austria și-a reconstruit o parte din putere direct în economia țării noastre. Iar de partea cealaltă, jumătatea desprinsă din fostul imperiu, Ungaria, își reface tot economic (dar nu numai!), puterea și influența (inclusiv politică, prin UDMR) în Transilvania. Iar prin MOL (mare producător de produse petroliere!?) și prin OTP Bank și în restul țării. Nu era această expansiune un subiect de urmărit? Nu era noua situație vizibilă ca strategie economică suficientă pentru o alarmă? Unii vor spune că vremurile acelea s-au dus și în lumea de azi în care toate se bagă la oală nu mai are rost să gîndim așa.
Ce să spun! Uite că are! De la fotbal la politică, de la proprietatea asupra pămînturilor arabile și a pădurilor și pînă la vestigii, de la proprietăți la decizii politice, Ungaria își face simțită prezența din ce în ce mai agresiv. Și acaparează! Același lucru se observă și în cazul Austriei. Pretențiile formulate în cursul vizitei inexplicabile făcute la Cotroceni în data de 21 noiembrie de conducerea OMV (deocamdată, păstrate la secret!) ne trimit cu gîndul la interesele ferme ale Austriei. O decizie importantă pentru români a fost blocată de un interes economic. Iar președintele României, tîrît într-o tîrguială, a fost tratat ca un negustor sau ca un tîrgoveț. Geaba a comunicat Administrația Prezidențială că președintele a solicitat nu știu ce. Nu era de nasul său să se amestece în afaceri, mai ales că de-a lungul adormitului său mandat n-a făcut nici o mare brînză. Doar a dat din cap și din teșchereaua națională (vistierie).
În mod normal, ar trebui să-l întrebăm pe Klaus Iohannis de ce i-a primit? Nu era ziua lui de naștere, nu le era naș, nu au fost invitați să primească o decorație! Dacă era vorba de interesele OMV, limita de acces a acestora era undeva în Piața Victoriei. În cazul unor interese de stat ale Austriei, Nehammer ar fi trebuit să bată tot la ușile guvernului din Piața Victoriei. Abia președintele Austriei ar fi putut să încerce o pledoarie pentru o cauză a OMV-ului.
Ce a cerut OMV-ul (multinaționala cu hălci austriece și rusești) de la Cotroceni și din ce s-a născut poziția antiromânească a Austriei din ultimele trei săptămîni vom afla curînd sau peste ani, cînd Klaus Iohannis va vorbi sau cînd austriecii vor izbuti să obțină exclusivitate pe țițeiul și gazul din subsolul României.
Cu cine ar fi trebuit să ne apărăm noi de interesele ascunse ale Ungariei și ale Austriei? Cu Ciucă și cu Bode? Cu Iohannis și cu Aurescu? Cu Ciolacu și Virgil Popescu? Cu Alina Gorghiu și cu Gabriela Firea?
Cu toți aceștia nu poți face nici un sereleu amărit, care să scape de faliment!”.