Internațional

Joe Biden susține că vrea să îl pună la pământ pe Vladimir Putin: „Evităm și alte invazii ale Rusiei”

Până acum, oficialii de la Washington fuseseră reticenți față de enunțarea publică a obiectivului lor de a face Rusia să eșueze în mod usturător pe câmpul de luptă, în vederea neutralizării Moscovei pe termen lung.

Ei au evitat acest tip de retorică, crezând că se mai poate ajunge la o înțelegere negociată a conflictului.

De acum încolo, însă, lucrurile par să se schimbe radical. Oficiali din anturajul lui Austin susțin că mesajul de după vizita la Kiev este unul pe care secretarul Apărării intenționează să îl reia.

Schimbarea de strategie s-a produs în ultimele săptămâni, pe fondul unei toleranțe occidentale tot mai mari față de riscul crescut generat de trimiterea unui armament din ce în ce mai complex în sprijinul Ucrainei.

Poziția tot mai îndrăzneață a Occidentului s-a datorat, în mare parte, performanțelor slabe ale armatei lui Putin, precum și pierderilor semnificative suferite de trupele rusești pe linia frontului.

Noua strategie a administrației Biden reflectă convingerea că obiectivele președintelui Vladimir Putin în Ucraina nu se vor încheia dacă acesta reușește să pună mâna pe o parte din teritoriul țării vecine, așa cum a procedat, de altfel, după anexarea Crimeei, în 2014.

„Chiar dacă rușii vor veni cu o soluție prin care Putin obține o parte din Donbas și criza intră în stare de latență, logica spune că ar exista o perspectivă riscantă. Prin urmare, ceea ce rușii pot cuceri pe câmpul de luptă în această fereastră nu este doar o victorie pe termen scurt, ci și o strategie pe termen lung!”, a avertizat un diplomat britanic.

În prezent, mai ales după masacrul comis de ruși în orașul ucrainean Bucha, tot mai mulți oficiali americani și occidentali sunt convinși că Rusia trebuie să fie lovită atât de tare din punct de vedere economic și militar, încât agresivitatea sa să fie oprită definitiv, au afirmat surse ale administrației Biden pentru CNN.

„Rușii au pierdut deja o mulțime de echipamente militare și numeroase trupe (…) Vrem să vedem că nu mai au puterea să-și refacă foarte rapid această capacitate!”, a sintetizat Lloyd Austin, luni, noua filozofie a Casei Albe.

Înarmare pe bandă rulantă
Oficialii administrației Biden sunt optimiști că acesta este un obiectiv realizabil. Sub acoperirea anonimatului, surse de la Washington, citate de presa de peste Ocean, sunt de părere că sprijinul militar continuu acordat Ucrainei ar putea provoca rușilor lovituri devastatoare, care ar afecta capacitățile lor militare pe termen lung, în beneficiul strategic al SUA.

De altfel, americanii au început să trimită Ucrainei echipamente mai grele și mai sofisticate, pe care se abținuseră să le furnizeze în trecut, inclusiv obuziere performante și drone tactice „Phoenix Ghost”.

„Privim acest ajutor ca pe o investiție în amputarea armatei și marinei rusești pentru următorul deceniu!”, a declarat o sursă din Congres american, familiarizată cu asistența militară în curs de derulare pentru Ucraina, citată de CNN.

La rândul ei, secretarul de Presă al Casei Albe, Jen Psaki, le-a spus reporterilor, la începutul săptămânii, că, deși, „în mod evident, în acest moment războiul se desfășoară în Ucraina”, SUA și aliații lor „caută, de asemenea, să împiedice Rusia să își extindă eforturile și obiectivele trasate de președintele Putin și dincolo de acest teritoriu.”.

Performanțele militare slabe ale Rusiei, precum și pierderile grele suferite pe câmpul de luptă de armata lui Putin au contribuit în mod semnificativ la poziția tot mai îndrăzneață a SUA, au recunoscut alți oficiali de la Washington.

Până de curând, americanii erau îngrijorați că trimiterea de artilerie grea ar putea fi privită de Moscova ca o provocare. Biden a anunțat, însă, în ultima lună, noi ajutoare de miliarde de dolari către Ucraina, constând în tancuri, rachete și muniție, într-un indiciu clar că o parte din îngrijorările inițiale privind escaladarea conflictului au dispărut.

De asemenea, SUA se pregătesc să instruiască forțele armate ucrainene cu sisteme de armament mai moderne, utilizate în cadrul NATO, a anunțat Austin. Decizia va permite Americii și aliaților săi să furnizeze Ucrainei mai rapid arme mai puternice, deoarece aceste sisteme sunt mult mai ușor de obținut decât echipamentele din epoca sovietică pe care Occidentul a trebuit să le livreze până acum.

Biden însuși a intensificat în mod constant retorica contra lui Putin. El a trecut de la a-l numi pe liderul rus „criminal de război” la a spune că acesta nu poate rămâne la putere, acuzându-l de comiterea unui genocid – în pofida îngrijorării unora dintre consilierii de la Casa Albă față de utilizarea unui limbaj ce ar putea determina o ripostă din partea lui Putin.

Biden a minimalizat însă aceste îngrijorări în privat, spunând că a rosti ceea ce este evident e mult mai important decât riscul unei posibile escaladări. El ar mai fi remarcat că forța militară a Rusiei nu pare atât de puternică pe cât credeau odată SUA.

Privim ajutorul acordat Ucrainei ca pe o investiție în amputarea armatei și marinei rusești pentru următorul deceniu!

Sursă din Congresul SUA

„Atât timp cât Putin va conduce, Rusia va fi un actor malign. O Rusie mai slabă înseamnă o lume mai stabilă.”

Ambasadorul Nathan Sales

Back to top button