Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu există nici ”o asumare concretă” pentru o dată certă de aderare a României la spațiul Schengen. El a spus că este îngrijorat de creșterea euroscepticismului în România și a spus că principalele cauze sunt războiul din Ucraina și efectele lui economice, dar și eșecul Schengen.
El a avertizat că România trebuie primită în UE pentru ca ”cetățenii români să creadă în continuare că UE e un spațiu nu doar al pieței unice, ci și al libertății de mișcare”.
Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:
Aderarea la Schengen e un obiectiv național și rămânem foarte implicați. Este un proces complicat de negociere fiindcă, paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem preătiți, toată lumea a acceptat că România îndeplinește toate condițiile. Avem însă o opoziție din partea Austriei care nu e legată de România, ci e legată de migrație, de felul în care în UE e tratat Schengen. Asta face întreaga negociere foarte complicată, avem o situație generată de migrație la nivel european unde noi putem să intervenim, cât se poate. Noi gestionăm foarte bine migrația. Azi președintele Charles Michel va vizita o unitate a poliției de frontieră. Continuă toate negocierile, am organizat un întreg summit dedicat chestiunii migrației.
Nu există nici o asumare concretă a unei date din iunie sau octombrie, însă ambiția mea e să finalizăm acest proces în cursul acestui an, în varianta cea mai bună și cu Bulgaria. Nouă ne convine cel mai mult să intrăm împreună cu Bulgaria.
Este o problemă a UE să rezolvăm această chestiune. Schengen e o emblemă a UE. Faptul că pe 8 decembrie nu s-a reușit un vot e o palmă dată Uniunii Europene și aspirației de liberă mișcare a cetățenilor europeni. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede dacă vrem ca cetățenii noștri să creadă în continuare că UE e un spațiu nu doar al pieței unice, ci și al libertății de mișcare.
Despre creșterea euroscepticismului: Mă îngrijorează și este o evoluție care are câteva explicații obiective. Și eșecul Schengen e una din cauze, dar nu cred că este determinantă.
Războiul de la graniță este cu siguranță un factor extrem de important, criza energetică și inflația sunt factori foarte importanți. Românii au așteptat soluții mai rapide, mai concrete și mai cuprinzătoare.
UE s-a străduit, am venit cu soluții, dar trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt: dacă e război, sunt crize,și mai vine și un refuz pe Schengen, e de înțeles că unii români își pierd puțin răzbdarea. Dar sunt convins că vom reveni la optimismul și încrederea față de UE, pentru că românii sunt pro-europeni. Și cum Romnia are o singură direcție clară, cea proeuropeană, e datoria noastră, a politicienilor, să le explicăm ce face UE și cum abordăm toate problemele cu care se confruntă oamenii.