În comunicările publice ale CSAT și ale autorităților române se menționa că „un actor statal”, care nu era numit explicit, a intervenit în alegerile prezidențiale din România. Prezent la Bruxelles, la summitul UE, Klaus Iohannis a numit explicit Rusia și a oferit și argumentele pentru care serviciile au ajuns la această concluzie.
Întrebat de ce Rusia nu a fost numită în comunicările publice și de ce nu a fost convocat ambasadorul rus pentru explicații, Iohannis a explicat că procedurile diplomatice de atribuire a responsabilității sunt extrem de complicate.
„Noi știm ce s-a întâmplat, dar este extrem de complicat, după proceduri diplomatice, să arăți cu degetul și să spui „voi ați fost”. Ce mă întrebați, de fapt, este dacă există o procedură de atribuire, așa se numește. În cyberspace și la acțiuni maligne, atribuirea este foarte complicată pentru că ea se poate face numai dacă ai dovezi concrete și indubitabile. În cyberspace este complicat să ai ceva indubitabil. A fost o procedură unde un atac cibernetic a fost atribuit unui stat și cercetarea pentru acea atribuire a durat patru ani”, a afirmat Klaus Iohannis.