Cum să găzduiești și să hrănești peste o mie de soldați într-un loc fără apă și electricitate, departe de orice aglomerație și fără nicio clădire în care să se adăpostească?
Aceasta este provocarea logistică cu care se confruntă armata franceză de la Cincu, România, unde au fost trimise mai multe regimente franceze după atacul asupra Ucrainei de către Rusia, pentru a întări apărarea flancului estic al Alianței Atlantice.
Plecând în grabă după 24 februarie, forțele franceze au staționat mai întâi la baza aeriană Constanța, de lângă Marea Neagră, unde se află 3.000 de soldați americani, dar acest lucru s-a dovedit rapid prea puțin pentru nevoile lor. România a propus apoi statului major francez să se stabilească în centrul țării, în Transilvania, unde are un centru de pregătire de 50 de kilometri pătrați. Un „loc de joacă” ideal pentru vehiculele blindate franceze, care pot executa astfel exerciții de tragere.
Șase cisterne cu apă pe zi
Folosită ocazional de armata română, tabăra Getica din Cincu nu dispune de infrastructura necesară pentru a găzdui atât de mulți militari și echipament. Un factor agravant, francezii au fost nevoiți să se așeze pe un deal pe care l-au nivelat parțial, pentru a avea spațiul necesar pentru cele 250 de vehicule ale lor, printre care și treisprezece tancuri Leclerc de 54 de tone.
„A trebuit să înființăm o bază de la zero, pe un teren în pantă, din lut, cu o grosime de până la 7 metri”, a spus comandantul Jean-Pierre, care conduce serviciul de infrastructură a apărării cu sediul la Metz.
Adăpostiți mai întâi în corturi de campanie, militarii s-au mutat treptat din această vară în containere dotate cu dormitoare și băi. Aproape 300 au fost trimise din Franța continentală, dar mai ales din Mali, unde au fost folosite de contingentele Operațiunii „Barkhane”, Franța hotărând să nu le predea autorităților din Bamako, așa cum se întâmplă de obicei la finalul unei operațiuni.
„Au experimentat căldură puternică în Sahel, care a degradat anumite elemente și uneori a provocat infiltrații. Dar sunt în curs de reparare”, asigură comandantul Jean-Pierre. În curând, acoperișurile bungalourilor vor fi acoperite cu prelate pentru a le proteja de intemperii.
Pentru a hrăni cei o mie de oameni prezenți la Cincu, armata are nevoie de treizeci de paleți de mâncare livrați acolo pe săptămână.
„În acest moment, 80% sunt transportați din Franța cu camionul, din motive sanitare. Dar sperăm să folosim în curând economia locală”, explică locotenentul Franck, responsabil cu bucătăria de campanie, parte a grupului de sprijin al bazei de apărare Mourmelon-Mailly (Marne).
Întrucât tabăra Cincu nu este conectată la nicio rețea, șase autocisterne livrează zilnic trupelor 125 de metri cubi de apă. Există o stație mobilă de epurare pentru a o aduce la standardele franceze de sănătate, mai stricte decât cele românești.Alimentarea cu energie electrică este asigurată de unsprezece centrale electrice alimentate cu motorină din Franța. Amplasate în diferite locuri din tabără, ele generează un zgomot de fond permanent cu care militarii spun că s-au obișnuit.
„Cu această capacitate am putea aproviziona întreaga localitate vecină Cincu [aproximativ 1.500 de locuitori].
Este de două ori peste nevoile noastre, dar este strict necesar în cazul unei avarii. Toate generatoarele noastre sunt redundante, pentru că centrul de comandă nu își poate permite să rămână fără curent”, explică sergent-major Sully, de la compania 972 de producere a energiei din Castelsarrasin (Tarn-et-Garonne).
Dar, dincolo de dificultățile de aprovizionare, de frig se tem mai presus de orice militarii francezi din România. Baza franceză de la Cincu se află la 700 de metri deasupra nivelului mării, la poalele Munților Carpați. Temperatura scade în mod regulat la -15°C iarna și ninsorile pot fi abundente aici. Conductele de apă au fost îngropate la mai bine de un metru adâncime și sunt echipate cu încălzitoare electrice pentru a preveni înghețul. În mod similar, în întreaga tabără au fost instalate generatoare de aer cald, alimentate tot cu motorină.
Măsuri de precauție la care au dreptul și vehiculele. Deși au fost concepute pentru a funcționa în Europa Centrală, tancurile Leclerc sunt sensibile la frig, în principal componentele lor electronice. Pentru a evita avariile, o suflantă cu aer cald le va tempera cabina în fiecare noapte, a decis personalul. „Această operațiune ne obligă să redescoperim un know-how pe care puțini dintre noi l-am cunoscut, Franța fiind angajată preponderent în Sahel în ultimii ani”, rezumă locotenent-colonelul Fanny, șeful departamentului național de sprijin dislocat la Cincu, făcând parte din regimentul 121 Montlhéry (Essonne).
Ultima dată când armata franceză a trebuit să facă față acestor condiții a fost în timpul războiului din Kosovo, o misiune mandatată de ONU care datează de la sfârșitul anilor 1990.