Redăm mai jos COMUNICATUL Sindicatului din Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), autoritate a statului care, la fel ca și Curtea de Conturi a României, este politizată până în gât, rezultatul fiind, bineînțeles: INEFICIENȚA.
”Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații traversează, de anul trecut, o criză sistemică fără precedent. După preluarea conducerii ANCOM de către domnul Valeriu Ștefan Zgonea, care în prezent este consiliat de soția sa, doamna Laura Carmen Zgonea (consilier de specialitate, fost Secretar General al instituției, despre care in mod eronat s-a scris ca si-a dat demisia, de facto, ramanand in institutie ca si consilier), Autoritatea pentru Comunicații a intrat într-un blocaj de durată, toate procesele manageriale fiind practic viciate ca urmare a deciziilor unilaterale luate de conducători.
Instalarea a doi vicepresedinti, numiti politic, in locul celor care aveau pregatire de specialitate, a adancit si mai mult prapastia dintre angajati si conducere, si a demonstrat fara echivoc ca Ancom trebuie condusa de manageri cu pregatire de specialitate. Practic majoritatea angajatilor remarca zilnic faptul ca sunt condusi de cei trei demnitari care nu inteleg procesele de lucru institutionale, nu inteleg conceptele ce guverneaza activitatea institutiei, nu au cum sa inteleaga principiile tehnice si detaliile importante, au dezasamblat functional institutia, angajatii facand eforturi uriase de a mentine institutia in parametri, incercand sa salveze imaginea. Dupa ce a reorganizat defectuos ANCOM, în perioada sărbătorilor de iarnă 2023, domnul Zgonea a sistat dialogul instituțional, procedural cu managerii instituției, a oprit practica ședințelor de Consiliu Director (obligatorii conform procedurilor) și a generat un haos la propriu. Recent, un grup de angajați ai instituției a luat inițiativa de a semnala situația către instituțiile abilitate din România, pornind de la deficitul de imagine adus ANCOM de către familia Zgonea, care periodic este menționată în presă și pe platformele de socializare, în principal din cauza veniturilor uriașe pe care cei doi soți le obțin, atat raportat la lipsa de performanta si distrugerea Ancom, cat si raportat la angajatii cu adevarat performanti si dedicati. Acest lucru este valabil si pentru vicepresedinti si consilieri, personaje care prin lipsa de pregatire cunoscuta, ori nu isi gasesc obiectul muncii si nu au niciun aport, ori incearca sa isi faca simtita prezenta pronuntandu-se fara cunostinte pe munca specialistilor incurcand procesele de lucru.
Reorganizarea in baza Legii 296 a fost realizata fara a fi analizate mai multe variante functionale impreuna cu directorii si sefii de servicii, fara simulari asupra impactului proceselor de munca, astfel ca azi, la 8 luni de la aceasta, consecintele sunt un dezastru functional, procese ingreunate, dezorientare in desfasurarea lor, angajatii incercand zilnic sa repare ce au stricat conducatorii. O reorganizare pe preferinte, care a bulversat activitatea in toate zonele si directiile Ancom, supraincarcand organigrama sediului central pentru a oferi posturi de directori unor persoane care au acceptat sa taca, decimand in acelasi timp organigrama la nivel regional, lasand activitatea Ancom la nivelul tarii intr-o situatie fara precedent. In sediul central si in directiile regionale, in oficiile judetene (practic desfiintate) atat personalul de executie cat si managerii cu experienta realizeaza zilnic situatia disfunctionala, discuta, incearca sa salveze ce mai pot, sa gaseasca solutii la diletantismul si lipsa de cumostinte tehnice si manageriale ale conducatorilor, iar dialogul permanent confirma ca majoritatea angajatilor sunt de acord ca noua conducere a intervenit neprofesionist si fara cunostinte, facand din Ancom un experiment esuat, transformand-o dintr-o institutie respectata organizata logic, intr-un amestec amorf de actiuni ale unor nespecialisti, care au destructurat tot ce a fost bun si realizat in ani de specialisti. Practic majoritatea angajatilor recuza conducerea si consilierii acestora, ajutati de cativa directori pusi sau adusi, care fac ce li se spune pentru a nu isi pierde posturile, oameni care si-au pierdut respectul colegial si profesional din partea tuturor.
Procedurile de lucru au fost schimbate defectuos, uneori nefiind respectate in totalitate nici de cei care le-au produs. Directii de specialitate descompletate, servicii comasate, fapt ce duce uneori la imposibilitatea realizarii obiectivelor institutiei. Noua organizare, nestudiata si experimentala a dus la subordonari nefunctionale, la artificii in circuitul documentelor, la lipsa coerentei, la lipsa de resurse pentru desfasurarea activitatii, incepanad de la produse de igiena, la contracte de utilitati, service, la ingreunarea activitatilor zilnice si la compromiterea actiunilor si proiectelor mari. În prezent, dupa 8 luni, parcul auto, format din zeci de autospeciale cu dotări de ultima generație, nu beneficiază de un contract de service auto din cauza centralizării excesive. Daca un banal contract de service nu a putut fi realizat in atata timp, ce intrebari pot fi puse despre blocajele la nivelul actiunilor si proiectelor mari, de specialitate, ale institutiei?
Gradul de nemultumire este mare si constant. Angajatii constata zilnic ca actuala conducere are obiective care nu se subsumeaza activitatilor de baza ale institutiei, activitati despre care considera ca sunt de caduce, de ordinul trecutului.
Astfel, solicitam Parlamentului Romaniei masuri de remediere si repunerea Ancom in situatia de a avea un management competent cu cunostinte de specialitate, care sa respecte institutia, obiectivele, precim si piata de telecom si a utilizatorilor finali.
Lamuriri asupra unor articole care au aparut in presa scrisa referitor la salariile din Ancom.
De facto, situatia salariala in Ancom: exista unele salarii foarte mari, insa nu toate. Exista salariile muncite, decente, ale majoritatii, dar si salariile foarte mari ale demnitarilor, stabilite prin act normativ, precum si ale consilierilor si ale unor persoane din conducere.
Clarificari.
In institutie exista 2 categorii mari de salariati:
A. Cei cu salarii foarte mari si competente inexistente pentru domeniul in care presteaza: cei 3 demnitari, nespecialisti, care conduc sfatuiti de consilierii nespecialisti. Plus unii directori, preferati sau sustinuti politic intr-o institutie care ar trebui sa fie apolitica. Situatie fara fundament, tolerata de stat, in care cei care nu stiu specialitatea ii conduc pe cei care o stiu. Demnitarii au salariul stabilit prin act normativ, iar consilierii prin act de bunavointa.
B. Cei cu salarii muncite, decente: personalul de executie si cel de conducere, ingineri, economisti, juriști sefi de servicii sau directii care asigura functionalitate, rezultate concrete, isi asuma raspunderea zi de zi pentru deciziile luate pe baze stiintifice, care muncesc pentru a sustine activitatea, perturbata de o reorganizare ineficienta.
Intre cele 2 categorii de mai sus exista discrepante salariale mari. Este corect ca cei care muncesc sa fie remunerati corect pentru munca lor, insa e nejustificat ca cei care nu sunt in domeniu, practic incepatori in Ancom, sa fie remunerati cu salarii imense doar pentru ca vin in institutie si au ocazia sa invete si sa observe munca altora.”
Sindicatul din cadrul ANCOM