Economie

Importăm curent electric din Ungaria și Bulgaria – Nimeni nu vinde un grup energetic în plină criză, decât trădătorii de neam și țară

România are cel mai scump curent electric din Europa. Pe 15 iulie 2024, România avea cel mai mare preţ spot la energie din Europa, 207 euro/MWh. În Suedia și Finlanda era de numai 22 de euro, în Franța 50, în Germania 77.

Situația din România este incredibilă, spun experții, în condițiile în care avem centrală nucleară, hidrocentrale, termocentrale, eoliene, fotovoltaice.

Din păcate, în ultimii zeci de ani nu s-a mai investit aproape nimic. Ba mai mult, s-au închis centralele pe cărbuni, poluante.

Ce înseamnă pentru noi toate acestea? Pe lângă prețurile mari, ni se spune să facem economii la energie, mai ales în perioadele caniculare. Deocamdată, este un sfat. Dacă situația va continua, poate să devină un ordin.

Ieri a fost întrunit Comandamentul de Vară pentru Sectorul Energetic, unde au fost adoptate o serie de măsuri imediate pentru a asigura funcționarea eficientă a rețelei energetice, dar și recomandări adresate populației, pentru a evita supraîncărcarea rețelei energetice naționale.

Iată măsurile imediate impuse în urma comandamentului, comunicate de Ministerul Energiei:

„• Monitorizarea permanentă a rețelelor: Am intensificat monitorizarea rețelelor de distribuție a energiei pentru a detecta și remedia rapid orice incident. Echipele tehnice sunt în alertă pentru a interveni prompt în caz de avarii.

• Coordonare cu operatorii de distribuție: Suntem în contact constant cu operatorii de distribuție pentru a asigura o gestionare eficientă a consumului de energie și a preveni eventualele supraîncărcări.

• Creșterea capacității de producție: În cadrul Comandamentului de Vară am solicitat Dispeceratului Energetic Național, precum și centralelor electrice să fie pregătite să funcționeze la capacitate maximă pentru a face față cererii crescute de energie.”

În același timp, reprezentanții Comandamentului de Vară au făcut unele recomandări pentru toți consumatorii:

„• Eficientizarea consumului de energie: Încurajăm cetățenii să utilizeze energia electrică cu responsabilitate, evitând consumul excesiv în orele de vârf de seară (18:00 – 22:00); Recomandăm utilizarea aparatelor electrocasnice mari (mașini de spălat, uscătoare, etc.) în afara acestui interval;

• Utilizarea responsabilă a aparatelor de aer condiționat: setați termostatele aparatelor de aer condiționat la o temperatură constantă moderată, de aproximativ 24-26°C, pentru a evita suprasolicitarea rețelei.

Prioritatea noastră este siguranța energetică și confortul fiecăruia dintre voi. Ministerul Energiei va continua să monitorizeze situația și să asigure furnizarea continuă și sigură a energiei electrice.”, au mai spus reprezentanții ministerului.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button