Pe o ninsoare ca în povești, o veche tradiție a fost reluată în comuna Gârnic din Caraș Severin. Întrecerea la săniuș – obicei ce scotea din case toată suflarea comunei și a satelor din apropiere.
Ninsorile din din ultimele zile, au adus, pentru prima dată după mult timp de așteptare, aglomerație de sănii pe dealul pe care este așezată comună Gârnic din Caraș Severin. Dealul din Culme, cu o altitudine de aproape 500 de metri, este așezat la poalele Munților Locvei și Almăjului și înainte era greu accesibil pe timp de iarnă din cauza pantelor abrupte. Dar, este locul ideal pentru săniuș.
Culmea dealului s-a umplut de sătenii din Moldovița, Gârnic, Padina, dar și de turiști, de amatorii de fotografii și de săniuș, de mașini și ATV-uri. Plictisiți de atâta stat în casă în fața calculatorului și profitând de ninsoarea ce cade din cer de câteva zile bune, zeci de copii și tineri, au ieșit la distracție pe zăpadă. Mai ales că stratul de zăpadă măsoară peste 40 cm. Lor li s-au alăturat și turiștii de la pensiunile din zonă.
Alături de ei a venit și primarul, Nicolae Tismănariu, care le-a adus ceai cald, vin fierbinte și ,,o pizză bănățenească” făcută făcută acasă. Adică pâine prăjită pe plită, unsă cu untură și deasupra cu ceapă și boia de ardei. Așa ca în anii 1970.
Cu toții s-au bucurat de venirea zăpezii, unii s-au dat cu sania, alții cu ATV-urile, au făcut poze și au stat până i-a prins frigul pe Dealul din Culme. Zona este frecventată de mulți turiști cehi, dar în anul 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, aceștia au stat acasă. În schimb, românii și-au descoperit țara și au vizitat comună Gârnic. Asta spre satisfacția proprietarilor de pensiuni.
Dacă la coborâre a fost ușor, urcarea dealului a reprezentat o problemă. Dar aceasta a fost rezolvată imediat. Copii și tinerii, dar nu numai, au format din sănii trenulețe ce au fost tractate până pe deal de autoturismele cu dublă tracțiune.
Un reportaj realizat de Adi Neagu in Munții Locvei. Sursa Infocs.ro