ActualitateȘtiri

HoReCa dă Guvernul în judecată din cauza restricțiilor. Cîțu: Eu nu înțeleg ce se întâmplă!

Președintele HORA, Daniel Mischie, a declarat că reprezentanții industriei HoReCa acționează Guvernul în instanță, pentru a cere despăgubiri de 500 de milioane de euro.

„Nu există o justificare pentru care restaurantele ar trebui să fie închise. Pentru acest lucru, am solicitat desprinderea restaurantelor de coeficientul de 3 la mie şi funcţionarea lor la 30% din capacitate în interior şi cu restricţiile cunoscute pe terasă, până în momentul unui lockdown complet, dacă va fi cazul vreodată, şi al doilea lucru pe care l-am solicitat prefectului este să transmită reprezentanţilor Guvernului că industria are nevoie de deblocarea plăţilor pe măsura privind 20%. Am reamintit că, astăzi, la Tribunalul Municipiului Bucureşti, HORA are depusă o acţiune prin care contestă deciziile Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv la Curtea de Apel a Municipiului Bucureşti. HORA are iarăşi o acţiune prin care contestă hotărârile de Guvern prin care sunt impuse restricţii industriei HoReCa”, a spus Daniel Mischie, la ieşirea de la întrevederea avută, miercuri, de reprezentanţi ai HoReCa cu prefectul Capitalei.

Reprezentanții HORECA afirmă că este dificil de calculat ce impact va avea asupra HORECA tăierea voucherelor de vacanță, dar că sectorul va fi cu siguranță afectat.

„În mod evident, aceste vouchere ajutau România, adică ce se întâmpla practic: cetățenii puteau cheltui acești bani în România. Cu alte cuvinte acești bani se întorceau și la bugetul de stat, dar și ajutau industria. Era o măsură benefică de care am beneficiat serios în 2018-2019. Ar fi fost o gură de oxigen pe care am pierdut-o”, a declarat un reprezentant al industriei Horeca.

Premierul Florin Cîțu este contrariat de decizia reprezentanților industriei Horeca și spune că au beneficiat de o serie de ajutoare de stat pe durata pandemiei.

„Aici nu înţeleg foarte mult ce se întâmplă. Îmi aduc aminte că anul trecut tot sectorul nu a plătit impozite tot anul, impozitul specific a fost eliminat şi anul acesta impozitul specific este eliminat până în martie. Sunt multe măsuri de care au beneficiat, şomaj tehnic, plata a 45,5% din salariu pentru cei care s-au întors din şomaj tehnic, deci foarte mult efort. Anul trecut, 4,85% din deficitul bugetar s-a dus către măsuri care să susţină economia”, a afirmat Florin Cîţu.

Back to top button