Marius Lulea, antreprenor și vicepreședinte al AUR, a vorbit în cadrul unei conferințe desfășurate în parlamentul României despre situația economică dificilă în care se află România. Este vorba despre dezbaterea Cartea Neagră a Guvernării și care cuprinde principalele probleme ale guvernării începute acum un an.
„Guvernul actual și-a propus să crească și să diversifice exporturile dar a reușit să crească și să diversifice importurile. În anul 2018 aveam un deficit comercial de 14 miliarde de euro, dar am ajuns în 2022 la o valoare dublă, aproape de 30 de miliarde de euro. Numai în ultimul an a fost crescut deficitul comercial cu 7 miliarde de euro.
Ni s-a promis că nu va mai creștere datoria externă, că aceasta se va stabiliza. Astăzi datoria publică este de 120 de miliarde de euro, iar în anul 2018 era de numai 75 de miliarde de euro. Numai în ultimul an datoria publică a crescut cu 10 miliarde de euro, bani care nu s-au dus în investiții , așa cum ar face orice stat sănătos, banii s-au dus pentru acoperirea cheltuielilor de la bugetul de stat.
Foarte puțini români știu că masa monetară a crescut în ultimii trei ani cu aproximativ 50%. Masa monetară a crescut în doar trei ani de la 400 de miliarde de lei până la 600 de miliarde de lei. Inflația de astăzi nu vine de la război, nu vine de la criza energetică, nu vine din afara țării, inflația de astăzi are la bază creșterea masei monetare fără a se crește economia țării. Statul român nu a avut bani așa că a determinat băncile comerciale să împrumute statul român iar acestea, atunci când nu au avut bani, au luat de la BNR. Este vorba despre o impozitare a celor care dețin masa monetară.
Noi vorbim despre miliarde de euro care ar trebui să vină din PNRR, dar dacă am încasat în octombrie 2 miliarde de euro în luna viitoare am avut de plătit datorii, rate și penalități de 2 miliarde de euro.
Și astăzi bugetul de stat este gol și nu ar fi fost bani pentru investiții dacă băncile comerciale nu ar fi împrumutat statul român cumpărând titluri de stat. Aceste bănci au fost nevoite să facă acest lucru motiv pentru care antreprenorii români nu mai au acces la credite. Statul strânge toți banii de pe piață iar băncile comerciale sunt obligate, nevoite să cumpere aceste datorii. De multe ori băncile preferă să împrumute statul în loc să finanțeze economia privată. Companiile nu trebuie să fie lăsate fără bani, băncile trebuie să acorde o atenție mai mică pentru stat.
Firmele românești nu au fost capitalizate. Noi astăzi ne aflăm în plină criză econonomică, statul cheltuie prea mult.
Nu s-a făcut deloc digitalizare iar birocrația este foarte ridicată. Au făcut un soft care valorează 120 de milioane de lei ca să transfere contractele de la o firmă din energie către altă firmă din energie. Suntem pe locul 147 în lume din 195 în ceea ce privește ușurința cu care se obține o autorizație de construire. Pe România scrie: nu investiți aici.
Partidele politice au încurcat rău de tot treburile în ceea ce privește criza energetică. Am plătit sau mai avem de plătit câteva miliarde de euro. În condițiile în care statul face investiții de doar câteva miliarde de euro, nu au mai fost bani ca să plătească antreprenorii sau să deschidă noi șantiere.
Este foarte probabil ca anul viitor să avem o criză monetară deoarece rezerva BNR este de doar 48 de miliarde de euro dar avem un deficit comercial de 30 de miliarde de euro. Există o mare lipsă de valută pe piața internă iar creșterea cererii de valută va duce la modificarea cursului de schimb”.