Actualitate

Guvernul României, un paradis fiscal – Zeci de angajați ai statului încasează și salariu, și pensie specială

Zeci de secretari de stat sunt angajați în guvern, după ce s-au pensionat de timpuriu, la 40-50 de ani. Tinerii pensionari sprijiniți politic încasează salariu de la stat și pensie, în timp ce, teoretic, lucrează la modificarea condițiilor de acordare a pensiilor speciale, arată Europa Liberă.

Discuțiile privind o eventuală majorare a vârstei de pensionare pentru angajații din sistemul de apărare, magistrați, personal aeronautic au creat panică în rândul acestor categorii profesionale.

Există însă și norocoși. E vorba de cei care au ieșit la pensie și apoi s-au reangajat la stat. Unii lucrează la guvern ca secretari de stat sau chiar miniștri.

Pe de altă parte, proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat e blocat în Camera Deputaților de mai bine de trei ani, coaliția de 70% din Parlament nefiind dispusă să adopte legea.

Premierul Nicolae Ciucă cumulează pensia specială de militar cu salariu de premier


Cel mai cunoscut beneficiar este premierul Nicolae Ciucă. Potrivit celei mai recente declarații de avere, anul trecut, premierul, la cei 55 de ani ai săi, a încasat 13.750 de lei pe lună salariu de la ministerul Apărării Naționale ca ministru și o pensie de 17.800 de lei/lună ca general în rezervă. În total, 31.500 de lei net pe lună.

Georgeta Gavrilă (60 de ani) este secretar general al Ministerului Apărării Naționale (MApN). A primit anul trecut un salariu de 16.500 de lei de la minister și o pensie de 4.700 de lei pe lună, în total 21.200 de lei net pe lună.

Dobrescu Florin Sergiu (51 de ani) este secretar de stat la ministerul Muncii, instituție care are în lucru proiectul de lege privind pensiile speciale. Anul trecut a încasat 2500 de lei salariu, fiind angajat la Prefectura Brăila și o pensie de la casa de pensii a MAI de 8.300 de lei, în total 10.800 de lei pe lună.

Petre Daea (73 de ani) este ministrul Agriculturii. Anul trecut a fost angajatul PSD și a primit 1400 de lei pe lună. La acest venit, se adaugă pensia de 5.200 de lei pe lună și o indemnizație de deputat de 1.600 de lei, în total 8.200 de lei net/lună.

Romeo Simionescu a fost până anul trecut consilier local într-o comună din Gorj. A fost adus de partid la București și numit secretar de stat în ministerul de Interne. Până în 2016, cand s-a pensionat la 42 de ani, a fost șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Gorj. Astăzi încasează salariu de demnitar și pensia MAI de 9.200 de lei/lună.

Corvin Nedelcu (54 de ani) este secretar general al Ministerului Mediului. A avut anul trecut un venit lunar net de 44.800 de lei. Pe lângă salariul de la ministerul Mediului a mai încasat diverse indemnizații de la Compania Națională Aeroporturi SA, Banca de Import Export a României, Romatsa, Administrația Națională de Meteorologie.

Pe lângă acest venit, încasează o pensie lunară de 3.750 de lei de la ministerul Apărării. În total, 48.500 de lei pe lună. Nedelcu a fost ofițer de armată și în Serviciul de Protecție și Pază (SPP).

Marin Țole (66 ani) este secretar de stat în ministerul Dezvoltării. Fost consilier la Curtea de Conturi, Țole a primit anul trecut un salariu de 8.000 de lei pe lună. De la Casa de pensii județeană Teleorman a încasat în aceeași perioadă o pensie de 6.500 de lei, în total 14.500 de lei pe lună.

Doina Pârcâlabu este secretar de stat în ministerul Familiei. Pe lângă salariul de secretar de stat în minister, ea beneficiază și de o pensie de 5.600 de lei pe lună.

Mădălin Voicu este secretar de stat în ministerul Culturii și încasează o pensie de 4200 de lei pe lună care se adaugă la salariul de demnitar.

Consilierii lui Predoiu

Nelu Ciobanu (51 de ani) este secretar de stat la ministerul Justiței și pensionar din 2017. Fost procuror, a încasat anul trecut o pensie de 34.500 de lei pe lună la care s-a adăugat salariul de demnitar în MJ. Venitul anual de 415.000 de lei reprezintă „ drepturi de pensie, care includ și drepturi acordate în urma actualizării și revizuirii pensiei”.

La Justiție este secretar de stat și George Cătălin Șerban. Pensionat din funcția de judecător la 49 de ani, Șerban a încasat pentru 2 luni de anul trecut o pensie de 61.000 de lei, adică aproximativ 30.000 de lei pe lună. Anula cesta a primit și salariu de la minister, aproximativ 10.000 de lei, în total 40.000 de lei pe lună din cumulul pensie cu salariu.

Fost judecător la instanța supremă, Silvia Cerbu (55 ani) este acum consilier la cabinetul ministrului Cătălin Predoiu. A încasat anul trecut o pensie de 26.000 de lei la care se adaugă salariul de consilier.

Sterschi L. Florena-Esther (54 de ani), fost procuror, s-a reangajat la ministerul Justiției pe postul de consilier personal al ministrului. A ieșit la pensie cu 23.000 de lei pe lună.

Camelia Mechenie, fostă Sprânceană, fost judecător, este consilier la ministerul Justiției. A ieșit la pensie cu 20.700 de lei pe lună. Acum este angajata ministerului.

Tiberiu Firinel Ungureanu, fost comisar șef de poliție, fost director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), în prezent consilierul personal al ministrului Cătălin Predoiu. A ieșit la pensie după 26 de ani de activitate cu o pensie de 12.200 de lei pe lună.

Silviu Barbu (52 ani) este secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului și șeful Corpului de control al primului-ministru. Fost diplomat și fost judecător, Barbu a încasat anul trecut o pensie lunară de 32.500 la care se adaugă salariul de la guvern, în total 41.500 de lei net.

Gheorghe Cornescu este un procuror de la Parchetul General. S-a pensionat special din MApN și a încasat anul trecut o pensie de 30.000 de lei/lună. Apoi s-a răzgândit și a revenit în sistem cu aprobare de la CSM. În paralel, încasează și salariul de procuror, adică 20.000 de lei. În total, 50.000 de lei pe lună pensie plus salariu.

Mariana Alexandru, fost procuror DNA până în septembrie 2014, s-a pensionat, apoi a revenit cu cerere de reîncadrare în magistratură, cerere aprobată de CSM în iunie 2019. A declarat anul trecut că a încasat o pensie de 22.000 de lei pe lună, plus 336.000 de lei „diferențe pensie”. Ca procuror DIICOT, Alexandru a mai primit un salariu lunar de 18.000 de lei, adică 40.000 de lei pe lună.

Lege abandonată

În 2019, deputatul Florin Roman a inițiat un proiect de lege prin care angajații pot rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani, la cerere, dar bugetarii pensionați nu vor mai putea cumula pensia cu salariul.

Printre excepții regăsim aleșii locali, parlamentari, membrii Curții Constituționale și ai Curții de Conturi, membrii Academiei Române, personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora, asistenții maternali, îngrijitorii la domiciliu.

De 3 ani, legea zace în sartarele Camerei Deputaților, după ce a trecut de Senat fără dezbatere.

„Proiectul e ținut la mantinelă de foarte multă vreme. O omoară Curtea Constituțională și cei care susțin că nu poți interzice dreptul la muncă. Dar proiectul meu se referă doar la angajările la stat, nu și în domeniul privat. Vedem peste tot, tineri pensionari de 48-50 de ani care se reangajează îndeosebi în structurile administrației locale. Au pensii bunicele și revin angajați consilieri pe lângă primari, președinți de consilii județene, polițiști locali”, a declarat deputatul PNL Florin Roman pentru Europa Liberă.

Am solicitat un punct de vedere mai multor demnitari care încasează atât pensie cât și salariu de la stat, inclusiv premierului Nicolae Ciucă, secretarului de stat George Șerban sau Silviu Barbu. Nu am primit răspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button