În România învățământul este teoretic gratuit, dar realitatea nu este aceasta. Fiecare elev trebuie în fiecare an să își plătească cărțile, caietele, de cele mai multe ori sunt nevoiți inclusiv școala să o administreze, adică trebuie să facă în fiecare an curățenie.
Aceasta este realitatea în anul 2022: elevii sunt cei care fac anual curățenie în clase pentru ca școlile să nu arate ca din lumea a 3-a.
România are la acest moment aproape 1.500 de unități de învățământ cu program prelungit. Cifrele sunt unele rușinoase și arată interesul scăzut față de educație.
Nu mai vorbim despre faptul că toate statele europene îți iau copilul dimineața de acasă , îi dau de mâncare și apoi îl ajută cu activități extrașcolare sau post-școlare. În acest fel părinții se pot duce la muncă, să facă rost de bani pentru a reuși să pună pe masa familiei toate cele necesare.
În România există unități cu program prelungit mai ales în mediul privat, dar acestea sunt scumpe și insuficiente. Dacă ai un copil putem spune că îți permiți, dar că ai mai mulți copii devine evident că nu te mai poți duce la muncă deoarece devine mai scump.
Așa că familiile cu mulți copii stau în sărăcie deoarece statul împiedică părinții să muncească .
Datorită acestui lucru românii nu își permit să facă copii și să aibă familii numeroase. Păi dacă școala costă, atunci pentru mai mulți copii ea va costa mai mult. Pentru că statul român nu are o politică clară pentru natalitate majoritatea familiilor cu mulți copii trăiesc în sărăcie.
Tocmai de aceea anual se nasc mai puțini copii. Astăzi la grădiniță mai există doar 570.000 de copii. Numărul este în scădere. În fiecare an se nasc din ce în ce mai puțini români, lucru de altfel normal având în vedere că peste 5 milioane de români sunt plecați din țară.
Un milion de copii trăiesc în sărăcie
La nivelul anului 2020 în România existau puțin peste 4 milioane de copii, adică români cu vârsta între 0 și 18 ani.
Din acești copii un sfert trăiesc în sărăcie conform standardelor mondiale. Aproape un milion de copii se trezesc dimineața sau se culcă seara flămânzi.
România are cea mai mică alocație pentru copii din Europa. Fiecare state decide cum dorește să ajute familiile care doresc să aibă copii. În România alocația pentru copii are o valoare ridicolă: sub 300 de lei.
România are putea cere și folosi fonduri europene pentru a ajuta familiile cu mulți copii și să le ofere o alocație mai mare și folosind banii europeni. Eurodeputații români nu fac niciodată politica României, ei nu se duc acolo să ne apere pe noi ci ca să impună poporului român deciziile luate. Nu este corect. Uniunea Europeană ar putea aloca bani pentru copii, dar pentru acest lucru este necesar să îi cerem.