Guvernul PSD-PNL practică o impozitare a muncii cu mult peste media țărilor din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, în care România se străduiește să intre, relevă cifre publicate de Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei din partea USR. În OCDE, unde sunt grupate țările dezvoltate, statul ia în medie 35% din salariul angajaților. În România, regimul Iohannis-PSD-PNL îi taxează pe cei care muncesc cu 43% din salariu.
Concret, acest lucru înseamnă că, dacă un om e plătit cu 5.000 de lei (1.000 de euro)/lună în România, la finalul anului va fi dat coaliției PSD-PNL cu 4.900 de lei (980 de euro) mai mult decât dacă ar fi avut același salariu celelalte țări europene.
Pe scurt, dintr-un venit total brut de 60.000 de lei (12.000 de euro)/an, unui angajat din România i se iau 25.672 lei (5.134 euro), în timp ce la același venit total brut, media OCDE de taxare e de 20.774 lei/an (4.154 euro).
Efectul acestei suprataxări este că guvernarea PSD-PNL îi sărăcește și mai tare tocmai pe cei despre care pretinde că le poartă de grijă, adică angajații cu venituri mici.
– Advertisement –
Aparent paradoxal, deși le ia mai mulți bani salariaților, regimul PSD-PNL le oferă românilor la schimb mult mai puțin decât primesc locuitorii țărilor OCDE. Taxele se duc pe pensii speciale, salarii uriașe la diferite categorii de bugetari privilegiați, contracte păguboase încredințate baronilor de partid etc.
Mai jos, explicațiile oferite de Claudiu Năsui, care reia ideea USR că soluția la această problemă este eliminarea completă a taxelor pe salariul minim.