Politică

Guvernul PSD-PNL are cu ce se lăuda – România are cele mai mari scumpiri ale alimentelor în ultimii doi ani din UE

România este fruntașă în ceea ce privește creșterea prețurilor alimentelor în perioada 2020 – 2022. Un sondaj realizat de Eurostat arată că prețurile din România au crescut treptat în perioada 2015 – 2022, cu o majorare semnificativă în ultimii doi ani.

Marcel Ciolacu, susține că prioritatea social-democraţilor în această perioadă o reprezintă elaborarea unui plan de măsuri care economice care oprească inflația şi să protejeze firmele româneşti.

Premierul Ciucă este și mai optimist. Acesta susține că datele pe care le-a primit arată o scădere a inflației pentru anul 2023 și că Guvernul a luat toate măsurile pe care le-a avut la dispoziție pentru ca inflația să ajungă sub 10%.

Dacă în prima jumătate a anului trecut principalul aport la inflația anuală era adus de mărfurile nealimentare, ca urmare a exploziei prețurilor din energie, ulterior șocul prețurilor ridicate s-a transmis și asupra alimentelor.

Majorările de prețuri la produsele alimentare au înregistrat avansuri considerabile în Uniunea Europeană perioada 2020 – 2022, ani marcați de mai multe crize consecutive și suprapuse: pandemia, criza energetică, războiul, inflația care a crescut la niveluri fără precedent în țările europene.

Experții, managerii și producătorii spun că sunt și alte motive care explică nivelul ridicat al prețurilor din România. E vorba despre teama de incertitudine, ineficiență, dar și despre specularea unei oportunități economice aduse de criză.

Creșterile de prețuri la alimente au fost de 34,61% în UE în perioada 2015 – 2022, cele mai mari majorări fiind înregistrate în Ungaria (96,56%), Lituania (65,55%), Bulgaria (61,08%), Letonia (58,24%), Estonia (56,28%), Polonia (53%), Slovacia (52,76%), România (51,6%) și Cehia (48,4%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button