Pensiile speciale pentru foștii primari intră în vigoare de la 1 ianuarie 2022, mai exact plata acestora. Actualul ministru al muncii nu vede o problemă în aceste beneficii, ci la modul cum acestea sunt definite.
Guvernul PSD + PNL, cel puțin până în prezent, nu consideră oportună retragerea acestor beneficii. Dacă ordonanța nu va fi retrasă, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Marius Budăi, ministrul Muncii, din partea PSD, crede că singura problemă se referă la modul în care sunt numite aceste venituri în spațiul public, relatează B1TV.
Pensiile speciale pentru foștii primari. Oficialul Guvernului a precizat vineri, 3 decembrie, că în lege, aceste venituri sunt denumite „indemnizații speciale”.
„Pentru că eu sunt ministrul Muncii, o să vă fac o singură precizare. În lege nu scrie pensii speciale. Pensii speciale sunt cunoscute în comunicarea publică, noi vorbim despre indemnizații speciale”, a declarat Marius Budăi.
Cheltuielile cu pensiile vor crește semnificativ pentru Guvern, după ce vor fi plătite și pensii pentru edilii locali, un proiect lansat de guvernul PSD încă din vremea în care Viorica Dăncilă era premier. În opinia lui Budăi, cheltuielile cu pensiile ar trebui să fie și mai mari.
„Despre 9,4% ar trebui să ne spună fostul ministru, care a cuprins acest lucru în PNRR, în contextul în care media Uniunii Europene, cu plata pensiilor din sistemul public doar, este de 13%. De ce USR și domnul Ghenea i-a vrut săraci pe părinții și bunicii noștri, întrebați-l pe dumnealui.
Eu critic acest 9,4% din PNRR pentru că eu nu-l înțeleg. Noi, prin legea 127 ne-am propus 11,7%, iar domnul Ghenea a spus 9,4%”, a declarat Budăi, citat de B1TV.
Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate anul trecut. Ele reprezentau doar 0,5% din totalul acestor venituri controversate. Între timp, în România, 23% dintre cetățeni nu-și permit un trai decent, iar peste 42% dintre vârstnicii de peste 65 de ani se zbat în sărăcie, potrivit celor mai recente date INS.