Guvernul Cîțu a declarat că aproape toţi consumatorii de energie electrică din ţară şi peste jumătate dintre consumatorii de gaze naturale vor fi ajutați de mecanismul de compensare a facturilor.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat miercuri că statul român va compensa facturile la energie electrică pentru aproximativ 13 milioane de români care au un consum lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh.
La electricitate, va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, şi cel mediu, 82 de bani pe kWh. „La gaze am luat un preţ de referinţă de 255 lei pe kWh, mai mult decât dublu faţă de cel de anul trecut. Până la un consum anual de 1.200 metri cubi, toate tipurile de locuinţe vor beneficia de un ajutor de 25% din valoarea facturii”, a completat el. Furnizorii vor trece aceste discounturi în factură.
Vicepreşedintele ANRE a subliniat că se referă doar la preţul propriu-zis al energiei electrice, fără să ia în calcul taxele care se adaugă acestuia.
„Vorbim doar de preţul energiei, pentru că la acest preţ al energiei, al mărfii în sine, se mai adaugă nişte taxe: tarife de reţea, de distribuţie, de transport, acciza în cazul anumitor consumatori, contribuţia de cogenerare, contribuţia pentru certificate verzi, care din total facturii reprezintă undeva la 12% – nu este de neglijat – şi bineînţeles TVA. Nu ştim dacă acestea vor scădea, pe lângă această compensare, pentru că această compensare se plăteşte de la bugetul de stat. Dacă pe lângă această măsură de compensare de la bugetul de stat se ia şi măsura eliminării unor taxe cum ar fi TVA-ul sau acciza, bineînţeles că acestea se adaugă (la scăderea facturii n.r.)”, a subliniat Zoltan Nagy-Bege.