La televizor conducătorii partidelor sistemului dau asigurări că economia duduie și la noi nici nu poate fi vorba de recesiune ca în Occident. Guvernul Ciucă-Ciolacu e falit și se luptă cu un deficit bugetar de proporții.
România a înregistrat un deficit bugetar de 1,71% din PIB în prima jumătate de an, în valoare de 23,5 miliarde lei. Statul are de plătit 40 de miliarde de lei pentru plafonarea prețurilor la energie, date care lipsesc din acest bilanț la șase luni al ministrului PSD, Adrian Câciu.
Acesta este costul estimat de ANRE al plafonării prețurilor la energiei. Problema cea gravă este că acest cost este estimat însă prețurile la energie continuă să crească și s-ar mai putea adăuga ceva miliarde în plus pe nota de plată finală. 40 de miliarde de lei înseamnă aproape tot programul Anghel Saligny pe șapte ani. Disperați și fără soluții, liderii social-democrați au început să scoată steagul alb printre gard.
Ciolacu, Firea și Câciu au început să arunce în presă tema revenirii la piața reglementată a energiei pentru că nu au de unde scoate bani pentru plata plafonării prețurilor la energie. În cazul în care guvernul Ciucă-Ciolacu nu găsește soluții în iarnă o să avem falimente în lanț și o criză energetică de proporții.
Cheltuielile cu dobânzile au urcat cu aproape 48%
Un alt lucru extrem de grav cu care se confruntă țara este spirala dobânzilor pentru datoria publică de peste 137 de miliarde de euro. Cheltuielile cu dobânzile au fost de 13,12 mld. lei în primele 6 luni. Potrivit MF, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent plățile de dobânzi aferente portofoliului de datorie publică s-au majorat cu 4,25 mld lei (+47,9%) “ca urmare a creșterii ratelor de dobândã în contextul inflaționist manifestat îndeosebi începând cu a doua parte a anului 2021, atât pe plan intern cât și international, cât și ca urmare a incertitudinilor generate de conflictul armat din Ucraina”.
Ce contează datoria, partidul să trăiască
Deși România se confruntă cu o serie de crize suprapuse PSD, UDMR și PNL au mărit cheltuielile cu personalul angajat la stat. S-au făcut angajări pe capete de la intrarea PSD la butoane, iar în unele instituții de stat s-au mărit și salariile.
Cheltuielile de personal au însumat 58,33 mld lei, în creștere cu 4,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent(primele 6 luni). Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 4,2% din PIB.