Pentru multă lume, această veste este una oribilă. Dar nu și pentru guvernanți care deja își freacă mânuțele de banii care vor urma să vină. Florin Cîțu a refuzat categoric plafonarea prețurilor la energie electrică și a făcut-o cu un motiv bine intemeiat. Prețul utiliăților a crescut, așadar cresc și taxele plătite către stat de companiile din domeniul energetic.
În luna august prețurile se situau în jurul a 220 de lei/MWh, iar în septembrie gazele s-au tranzacționat între 250 și 290 lei/MWh.
La începutul lunii august asociația Energia Inteligentă anunța că prețul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani
Conform datelor furnizate de asociație, prețurile gazelor au urcat la 450 de dolari/1000 mc, de la sub 300 de dolari/1000 mc în 2019.
În anul 2011 a fost precedentul maxim istoric al gazelor naturale, în jurul valori de 375 dolari/1000 mc, preț stabilit că urmare a ponderii mare a gazelor din import și a faptului că aceste contracte aveau la baza formării prețului cotațiile produselor petroliere, care atunci, că și acum, au atins valori foarte mari.