Economie

Guvernul a făcut public planul fiscal – Anul 2025 vine cu taxe și impozite mai mari

Deficitul bugetar al României este unicat în Uniunea Europeană. ”Este clar că trebuiesc crescute taxele și impozitele. Alte state au început să o facă deja. Dacă ar fi să pariez, aș merge pe majorarea TVA în cursul anului, nu neapărat de la 1 ianuarie 2025, majorarea impozitului pe venit, la 16% curat, eventual și a dividendelor, tot la 16% și majorarea taxelor și impozitelor locale, poate nu chiar din 2026, dar rămâne de văzut”, a declarat Milcev.

Taxele pe proprietate rămân aceleași anul viitor, a decis Guvernul. Asta înseamnă că nu se va schimba modul în care ne sunt calculate taxele pentru case și apartamente.

Vor fi însă modificări la acciza pentru bere, care va crește gradual, în următorii doi ani.

Anul viitor, românii plătesc aceleași impozite pe proprietate. S-a amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri, pe baza valorii de studii de piață. Până atunci, Ministerul Finanțelor trebuie să-și construiască o structură specializată, iar agenția de cadastru are obligația de a furniza date către această structură.

Așadar, de la 1 ianuarie 2026 vom începe să plătim impozite în funcție de valoarea proprietății pe care o avem, fie că vorbim despre casă sau apartament. Între timp, autoritățile lucrează și la o platformă pentru stabilirea valorii acestor proprietăți.

Specialiștii Băncii Mondiale au cerut ca impozitarea pe proprietate să se facă în funcție de valoarea reală a acesteia. Noua formulă de calcul ar urma să aducă, cel puțin pentru unii dintre români, impozite mai mari plătite pentru proprietățile pe care le au.

În privința accizei la bere, Guvernul vrea, așadar, o creștere graduală în 2025 și în 2026. Vorbim despre o creștere de 4-5% pe an, având în vedere că în 2024, de pildă, acciza a crescut cu 10 procente. Pe de altă parte, remarcă producătorii de bere că nivelul actual al accizei pe bere din România este cu 20% mai mare față de nivelul din Germania.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri, pe baza valorii din studiile de piață. Până atunci, Ministerul Finanțelor trebuie să își construiască o structură specializată, iar Agenția de Cadastru are obligația de a furniza date către această structură.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button