În Japonia este deja stare de urgență datorită gripei aviare.
Boala face ravagii atât în Japonia cât și în SUA.
Am putea spune că trecem dintr-o criză în alta, parcă există o strategie clară de a duce în depresie populația și de a opri mersul firesc al lucrurilor.
În ambele state s-au luat măsuri dure: zeci de milioane de păsări au fost sacrificate ca parte a procolului de combatere a extinderii bolii. Aceste păsări au fost îngropate dar autoritățile se plâng deja că nu mai au spații unde să facă acest lucru.
Prețul la carnea de pasăre dar și prețul la ouă a explodat în partea cealaltă a globului. Ați crezut că inflația s-a oprit?
Este de așteptat ca acest lucru să producă un impact global în perioada imediat următoare iar Europa, inclusiv România, nu vor constitui o excepție. Deficitul de carne de pasăre și de ouă în două din principalele economii ale lumii va produce o criză globală cu o creștere semnificativă a prețurilor.
Și Noua Zeelandă se confruntă cu probleme importante din acest punct de vedere. Au fost momente în ultimul an în care ouăle de găină au dispărut de pe rafturile magazinelor.
Producția de masă creează și probleme de masă, probleme globale. Avem ferme mari dar acest lucru afectează echilibrul sanitar și veterinar.
România are trebui să ia măsuri speciale în ceea ce privește circulația produselor din statele respective dar guvernul se face că nu știe despre ce este vorba.
Gripa aviară este o boală virală infecțioasă care afectează păsările și poate fi transmisă și la oameni. Virusul gripal aviar este foarte contagios și poate provoca boli ușoare până la severe și chiar deces în cazul infectării cu unele tulpini.
Există mai multe tulpini diferite ale virusului gripal aviar, unele fiind mai periculoase pentru oameni decât altele. Tulpina H5N1, de exemplu, a cauzat multe cazuri de boală severă la oameni și chiar decese în anumite zone ale lumii.
În general, gripa aviară poate fi transmisă de la păsări la oameni prin contactul direct cu păsările infectate, prin contactul cu mediul în care trăiesc păsările infectate sau prin consumul de produse alimentare contaminate cu virusul gripal aviar. În cazuri rare, gripa aviară poate fi transmisă de la om la om, dar această transmitere este limitată și nu se întâmplă cu ușurință.