
Ipocrizie fiscală de la vârful PNL: Gheorghe Falcă le cere românilor să plătească mai mult, dar uită cine a sărăcit statul
România nu duce lipsă de bani, ci de bun-simț și responsabilitate politică. Iar comentariul lui Gheorghe Falcă este dovada perfectă.
Fost primar, actual europarlamentar PNL, Gheorghe Falcă lansează o pledoarie despre „adevărurile incomode” ale sistemului fiscal din România: taxe mici, colectare slabă, servicii publice proaste. Într-un discurs bine împachetat, Falcă ne spune că dacă vrem spitale curate și școli moderne, „trebuie să acceptăm adevărul: ele costă”. Nimic mai fals și mai manipulator în contextul în care chiar PNL, partidul său, a fost printre principalii arhitecți ai statului obez și ai devalizării bugetului public în favoarea clientelei politice.
Ipocrizia cifrelor: PNL a avut guvernarea, dar nu a făcut reformele
Falcă ne vorbește despre colectare slabă și ne compară cu Ungaria și Polonia, dar uită să spună că PNL a fost la guvernare în ultimii 5 ani. Ce a făcut partidul său pentru digitalizarea ANAF? Ce a făcut pentru combaterea evaziunii? Unde sunt marile dosare fiscale ale „luxului nemuncit” de care amintește? Zero.
În schimb, a tolerat subvenții de milioane pentru partide, a păstrat pensiile speciale, a susținut cumulul pensiei cu salariul la stat, iar parlamentarii liberali nu au tăiat niciun privilegiu de care beneficiază. Mai mult, sub guvernarea PNL s-au acordat contracte cu dedicație, s-au umflat posturi în ministere și s-au creat zeci de agenții „pentru prieteni”.
Cine să dea mai mult, domnule Falcă?
Românii din clasa medie, cei care deja plătesc taxe, sunt îndemnați să accepte impozite mai mari. Dar Falcă nu spune un cuvânt despre marile averi nejustificate, despre firmele-fantomă abonate la stat, despre băieții deștepți ai fondurilor europene sau despre baronii locali cu vile și mașini de lux și datorii uriașe la stat.
A cere mai mult de la cetățean fără să începi cu curățenia din propria curte este un act de ipocrizie politică. Mai ales când o faci de la Bruxelles, cu salariu de peste 10.000 de euro lunar, bani din același buget pe care românii sunt îndemnați acum să-l „hrănească mai bine”.
Avem nevoie de echitate, nu de discursuri moralizatoare
Da, serviciile publice costă. Dar românii nu trebuie să fie fraieri. Nu trebuie să accepte să plătească mai mult atâta timp cât hoția, risipa și privilegiile sunt în floare.
Nu avem nevoie de „o nouă etică fiscală” câtă vreme cei care o cer nu dau exemplu personal, nu renunță la avantaje, nu cer justiției să recupereze prejudiciile, nu votează reforme reale și nu luptă cu evaziunea în mod concret.
Gheorghe Falcă ne cere să închidem ochii și să acceptăm că plătim puțin, dar uită intenționat să spună cât de prost sunt cheltuiți acei bani. Până când partidele, inclusiv PNL, nu renunță la subvenții grase, pensii speciale, funcții inventate și bugete netransparente, nimeni nu are autoritatea morală să ceară mai mult de la cetățeni.
România nu are nevoie de mai multe taxe, ci de mai puțină corupție și mai multă responsabilitate. Și dacă Falcă și colegii săi din PNL nu pot livra asta, poate e timpul să plătească ei prețul politic, nu contribuabilul de rând.