Germania analizează ideea de a achiziționa un scut antirachetă israelian, care ar putea oferi protecție și statelor vecine din UE, au declarat duminică surse parlamentare, în timp ce invazia Rusiei determină Berlinul să își consolideze apărarea, relatează The Times of Israel.
Deși nu a fost luată o decizie finală, social-democrații cancelarului Olaf Scholz, care conduc o coaliție cu trei formațiuni, sunt în favoarea deciziei.
„Trebuie să ne protejăm mai bine împotriva amenințării rusești. Pentru a face asta, avem nevoie rapid de un scut antirachetă pentru Germania”, a spus Andreas Schwarz de la SPD, care face parte din comisia parlamentară pentru buget.
„Sistemul israelian Arrow 3 este o soluție bună”, a spus el pentru Bild, referindu-se la sistemul de interceptoare de rachete cu rază lungă de acțiune.
Potrivit Bild, sistemul, care costă două miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari), ar putea fi operațional din 2025.
Sistemul radar corespunzător ar putea fi instalat în trei locații din Germania, iar datele de monitorizare ale acestora ar fi transmise apoi către o bază centrală, unde soldații vor urmări amenințările 24/7.
Dacă este detectat un atac cu rachetă, o rachetă Arrow 3 va fi lansată pentru a intercepta racheta de atac, distrugând-o în spațiu.
Sistemul radar este atât de puternic, încât poate oferi acoperire și pentru Polonia, România și națiunile baltice, scrie Bild.
„Putem folosi sistemul Iron Dome cu acoperire peste țările vecine. Atunci, vom juca un rol cheie pentru securitatea Europei”, a spus Schwarz, folosind, se pare, greșit numele unui alt sistem de apărare antirachetă israelian, Iron Dome, cu rază scurtă de acțiune.
Marie-Agnes Strack-Zimmermann, care conduce comisia parlamentară de apărare, a confirmat că Berlinul analizează ideea achiziției.
„Având în vedere situația de amenințare și diferitele sisteme de arme pe care le are Rusia, desigur că trebuie să analizăm asta, așa că are sens”, a declarat ea pentru Die Welt.
După ani de investiții insuficiente în apărare, Germania, șocată de atacul Rusiei asupra vecinei sale, a anunțat o întorsătură dramatică.
Pe 27 februarie, într-un discurs de referință, Scholz a declarat că Germania va aloca un buget special de 100 de miliarde de euro pentru a-și consolida capacitățile de apărare.
El a mai spus că Berlinul va cheltui mai mult de două procente din PIB pe an pentru apărare, depășind ținta NATO de două procente, pe care Germania nu a reușit să o îndeplinească.