Raed Arafat încearcă să acapareze întreg sistemul medical românesc, iar ministerul Sănătății va rămâne doar o instituție formală. Arafat a lansat un atac dur pe pagina sa de facebook la adresa ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, singurul ministru care a avut curajul să deranjeze cuibul de mafioți de la MAI. Președintele AUR, George Simion, îi transmite că partidul AUR va face toate demersurile pentru a-l demite din fruntea DSU iar asociațiile căpușă conduse de acesta vor fi decuplate de la banul public.
„Vei dispărea, mafiotule! Tu ai de partea toate partidele sistemului minus Rafila, noi suntem Alianța pentru Unirea Românilor – AUR și nu te vedem mai mult de o lună în funcție. Chiar dacă toți din consiliul de administrație îți dau like.”, ia transmis George Simion lui Raed Arafat.
Arafat a pus tunurile pe Ministerul Sănătății
„Stiati ca in sistemul sanitar totul a fost rezolvat in ultimele sase luni!Asistenta medicala primara, asistenta medicala ambulatorie, accesul universal la ingrijirile medicale, bolile rare, finantarea sistemului sanitar, spitalele regionale se vad deja cum se ridica, noile spitale judetene la fel, banii din PNRR au fost deja absorbiti, banii din fondurile UE sunt pe cale a fi angajti, si iata ca a ramas un singur lucru nerezolvat: SISTEMUL INTEGRAT DE URGENTA!
Pana nu este acest sistem dezmembrat, dezintegrat si facut praf, nimic nu va merge bine in sistemul sanitar! cel putin aceasta este impresia pe care vrea sa ne-o lase Ministerul Sanatatii impreuna cu sindicatul serviciilor de ambulanta si sfatuitorii apropriati domnului ministru, iesiti la lumina reflectoarelor dupa 20 de ani de lupte din umbra importiva progresului si impotriva solutiilor care vin in sprijinul sistemului de urgenta si al pacientului.Dupa 2 ani de lupta in care sistemul de urgenta, cu toate componentele sale, a fost angrenat continuu in linia de front al pandemiei, depasind toate asteptarile si facand fata unor provocari fara precedent, in loc de a fi mandri de ce am creat impreuna, unii doresc sa distruga ce a functionat cu orice pret, spunand ca vor sa faca totul sa fie mai bine si sa intre in “normalitate”… doar ca nu am inteles despre care “normalitate” ar fi vorba..
La un moment dat, dunt convins ca “cineva” va spune ca nu a putut rezolva nimic din sistemul sanitar, pentru ca Arafat nu l-a lasat ca nu a vrut sa dezmembreze sistemul integrat de urgenta, calea tuturor solutilor pentru un sistem sanitar mai bun!Un proverb American spune: “If not broken, don’t fix it” (daca nu e stricat, nu-l repara). Oare ce incearca sa repare Ministerul Sanatatii la sistemul de urgenta care de bine, de rau, a functionat mult peste parametrii asteptati intr-o perioada de stress maxim? Un sistem care zilnic rezolva mii de cazuri intr-o abordare integrata pentru care altii ne invideaza si pe care noi vrem sa o “reformam”. Am incercat, si incerc in continuare, sa evit un conflict care sa consume timp si energie si care sa faca mai mult rau decat bine, mai ales intr-o perioada incarcata si dificila pentru noi toti, avand un razboi la granita tarii si aparand noi provocari in fiecare zi sau saptamana care necesita, si ne obliga, sa intarim sistemele noastre de raspuns la urgenta si sa le prgatim si mai bine ca sa faca fata oricaror provocari, nu sa le slabim si sa le dezintegram pentru satisfacerea unor orgolii sau implinirea unor promisiuni cu interes electoral sau personal.
Totusi, cand in continuare sunt comunicate informatii false, incorecte, inducatoare in eroare, fiind anuntate idei si proiecte ce pot impacta negativ activitatile din sistemul de urgenta pe termen mediu si lung dar prezentandu-le ca solutii magice folosind inclusiv false narative pentru a convinge populatia ca intentiile sunt bune si solutiile sunt unele necesare, consider ca am obligatia de a veni cu explicatii, chiar daca acest lucru este deranjant pentru unele persoane. O sa revin cu detalii si informatii care sa explice pe intelesul tuturor mai multe aspecte, discutate sau comnuicate recent in spatiul public!De exemplu, cand se spune intr-un comunicat oficial al Min. Sanatatii ca Serviciile de Ambulanta rezolva 91% din cazuri, lasand de inteles ca SMURD este de importanta minora rezolvand doar 9% din cazuri, nu se explica populatiei si presei ca de fapt comparatia este facuta incluzand transporturile simple neasistate, consultatiile la domiciliu si toate cazurile de cod verde la care SMURD nu participa si pentru care nici nu are competente de a participa confrom Legii. Daca comparam insa cazurile critice de cod rosu, am vedea ca cele doua servicii complementare, Ambulanta si SMURD, au amandoua un rol extrem de important. La Bucuresti spre exemplu, in trimestrul I din 2022 procentul pacientilor sositi la UPU cu ambulante SMURD este de 41% comparativ cu 59% adusi de Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, deci in niciun caz nu vorbim de o relatie 1 la 9 cum vrea sa spuna comunicatul respectiv. Totodata cand vorbim de pacientii critici intrubati in prespital si adusi la unitatile de primiri urgnente din Bucuresti de SMURD si Ambulanta, gasim ca in trimestrul I al anului 2022, 75% dintre acestia au fost adusi de unitatile de terapie intensiva mobila si de elicopterele SMURD si 25% au fost adusi de Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov sau de alte servicii de ambulanta din judetele limitrofe. Sunt multe informatii si date despre sistemul de urgenta la serviciul se analiza si dezvoltare strategica al Directiei Generale Pentru Urgente Medicale din cadrul DSU, toate raportate zilnic de Serviciile de Ambulanta, IGSU, UPU, CPU, pe plan national, care ne permit sa avem o imagine reala despre ce se intampla in teren, despre vulnerabilitatile sistemului si despre punctele tari ale acestuia.
Fiecare componenta din sistem are importanta ei si nimeni nu are dreptul sa minimalizeze importanta unei componente fata de celelalte. Un alt exemplu este informatia data chiar prin comunicatul Min. Sanatatii despe un asa zis referendum realizat de sindicatul Serviciilor de Ambulanta, prin care angajatilor li s-au dat tabele nominale sa opteze pentru doua variante sub semnatura, unde se mentioneaza o cifra de 7.833 din 7.924 de angajati ai Serviciilor de Ambulanta care ar fi votat sa ramana la Min. Sanatatii si sa ne se mute la DSU, au uitat sa spuna ca serviciile de ambulanta au un total de aproximativ 13.000 angajati iar referendumuri despre politici publice realizate de sindicate si prezentate si sustinute de ministere inca nu am vazut de cand lucrez la acest nivel. Este ceva contrar oricaror reguli cand autoritatea statului, in cazul nostru Ministerul Sanatatii, isi bazeaza deciziile de politica publica pe referendumuri indoielnice realizate de sindicate. Nu vor sa puna sindicatele sa intrebe angajatii din sistemul sanitar daca vor sa mai munceasca pentru salariile lor sau daca doresc sa primeasca salariile fara a mai merge la munca sau eventual sa primeasca salariul dar sa nu mai faca garzi si sa nu mai lucreze in weekend, este posibil sa aiba surprize la ce rezultate ar avea un astfel de referendum.
Si asa ca fapt divers, unde am spus noi, si in ce act normativ am scris, ca vrem sa preluam angajatii de la Ambulanta la Ministerul de Interne, poate ni-l arata cineva. Sindicatele au un rol foarte important din punct de vedere social, unul care nu poate fi negat si trebuie respectat, dar nu am mai vazut ca el sa stabileasca politicile publice unor ministere prin referendum.Mesajul meu catre colegii din sistemul integrat de urgenta, medici, asistenti, pompieri, paramedici, piloti si ambulantieri, este de a ramane uniti si de a nu se lasa indusi in eroare si manipulati de unele grupuri de interese. Sunt convins ca vom trece si peste acest moment creat artificial, dar care se poate transforma intr-o amenintare reala asupra sistemului integrat de urgenta.”, a declarat Raed Arafat.