Politică

Geoană, urmărit de ghinion ca în 2009 – A fost prins cu teza de doctorat plagiată înainte de a intra în cursa electorală

Secretarul general adjunct al NATO a susținut astăzi că investigația PressOne despre teza sa de doctorat este parte dintr-o “campanie de fake news” îndreptată împotriva sa.

Vineri, înainte de a publica dovezile plagiatului, PressOne l-a contactat pe Mircea Geoană, cu care a purtat o discuție de 16 minute. Atitudinea, limbajul și tonul său de vineri sunt net diferite de cele de astăzi. 

PressOne prezintă cititorilor transcrierea integrală, fidelă, a convorbirii purtate cu secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană a reacționat astăzi, la câteva ore după publicarea probelor plagiatului în teza sa de doctorat, printr-o postare pe Facebook în care susține că demersul jurnalistic al PressOne e parte dintr-o murdară campanie împotriva sa: „Mă așteptam la astfel de atacuri murdare, așa cum, de 3 luni, anumite posturi de televiziune duc o campanie de denigrare la adresa mea. Încă o campanie de fake news nu e nimic nou sub soare”

În postarea sa, Geoană nu face referiri la niciuna dintre dovezile publicate astăzi de PressOne, invocând faptul că „specialiști în domeniu s-au pronunțat deja public asupra unei teze la care am muncit timp de ani de zile”. Concluzionează, apoi, „totuși cineva se trezește să vină cu o acuzație falsă, [deci] nu pot decât să mă gândesc la rea-intenție sau rea-credință”.

Ce nu menționează Geoană în postarea sa este că PressOne a respectat bunele practici profesionale și i-a acordat dreptul de a lămuri, pe larg, detaliile lungului parcurs al studiilor sale doctorale – 12 ani – și de a explica despre cum a fost posibil ca teza sa de doctorat să includă porțiuni semnificative plagiate prin traducere. 

Convorbirea telefonică a durat 16 minute:

Emilia Șercan: Domnule Mircea Geoană, dumneavoastră ați fost înmatriculat la doctorat în 1993, dar ați finalizat după 12 ani, foarte târziu, și despre lucrurile astea aș dori să vă adresez câteva întrebări. 

Mircea Geoană: Cu plăcere, bineînțeles. Eu zic că e sănătos și frumos. Sunt o persoană publică, cu responsabilități publice, e normal să fie așa. Cu drag, vă rog! Dacă nu mai țin minte totul din atâția ani de zile, vă spun și mă mai documentez, dar una peste alta, mie mi-e destul de clar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button