Actualitate

Furnizorii de energie au rupt tăcerea – Guvernul este cel mai mare câștigător din creșterea prețului – Peste 43 de miliarde de lei în acest an

Furnizorii de energie au ieșit în față după ce Guvernul Ciucă are de gând să crească taxele și impozitele în domeniul energiei. Guvernanții nu vor să renunțe la liberalizarea pieței, dar nici să plătească în continuare plafonările păguboase. Aceștia au venit cu o nouă soluție, suprataxarea furnizorilor, în speranța că prețul va scădea pentru consumatori.

Statul român va câştiga în acest an peste 43 de miliarde de lei din taxele şi dividendele plătite de sectorul energetic, ca urmare a majorării preţurilor, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurenţiu Urluescu.

Încasările suplimentare la bugetul de stat vin din TVA aplicat facturilor mai mari, supraimpozitarea producătorilor și dividende.

„Din rapoartele ANRE şi din declaraţiile din presă, statul a plătit furnizorilor pentru decontare 4,5 miliarde de lei, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, prima parte a schemei, OUG 118, sumă plătită în proporţie de 99%. În primul trimestru al acestui an statul ar urma să colecteze aproape 11 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde TVA adiţional, 5,3 miliarde din supraimpozitarea producătorilor – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, precum şi 2,6 miliarde din dividende. Înmulţind cu patru, rezultă că pentru tot anul statul român încasează peste 43 de miliarde de lei, chiar mai mult, pentru că preţurile au crescut între timp faţă de primul trimestru”, a declarat Laurențiu Urluescu, citat de Agerpres.

El a spus că guvernul are restanțe la plata către furnizori a facturilor compensate.

„Furnizorii nu au primit până acum niciun ban drept compensare pentru perioada care începe în aprilie. Pentru perioada noiembrie – martie, primii bani i-am primit după şapte luni, acum au trecut patru luni de la începutul noii scheme, sperăm să primim banii mai repede decât în prima schemă. Aceasta deşi legea spune că trebuie să primim banii în 45 de zile. Autorităţile spun că furnizorii au transmis greu informaţiile, dar interesul nostru este să completăm repede şi să luăm banii repede. Dacă am întârziat a fost din cauza neclarităţilor”, a afirmat Urluescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button