Politică

Funcționari cu sporuri de 110% și pensii de 5.000 euro – Bolojan promite reformă cu bisturiul de plastic

Premierul Ilie Bolojan a ieșit din nou la rampă, într-un interviu la Digi24, unde a dezvăluit câteva dintre intențiile sale legate de așa-numitul „pachet 2 de măsuri”, anunțat pentru sfârșitul lunii iulie. Deși tonul ferm și cifrele dramatice par să arate un premier hotărât să „reformeze sistemul”, realitatea e mai complicată: tăierile simbolice nu repară un sistem profund injust, iar marile privilegii rămân în picioare.

Funcționar cu salariu mai mare decât un ministru. Și?

Ilie Bolojan a exemplificat cu cazul unui funcționar de execuție de la Ministerul Fondurilor Europene care încasa lunar 13.400 lei net, mai mult decât un ministru. Cum s-a ajuns aici? Printr-o „optimizare” inventivă a salariilor: sporuri pentru fonduri europene, condiții vătămătoare, bonusuri în cascadă – un mecanism legal, dar complet rupt de performanță.

Premierul a „plafonat” aceste sporuri. Doar că această plafonare vizează doar patru ministere, în timp ce zeci de agenții, autorități și companii de stat continuă să ruleze lefuri obscene, în ciuda austerității impuse cetățenilor de rând.

Se pregătește o lovitură de imagine sau una reală?

Așa-zisul pachet 2 pare, deocamdată, o culegere de principii bune, dar vagi:

  • o reformă ANAF,
  • o luptă cu evaziunea,
  • un control mai strict pe TVA,
  • și, desigur, mult discutata reformă a pensiilor speciale.

Însă premierul nu spune cum va reforma ANAF, în condițiile în care instituția funcționează învechit, cu un sistem informatic depășit și sub influență politică.

Vânătoarea de TVA și companiile sacrificate

Bolojan acuză evaziunea și insolvențele fictive, dar nu suflă un cuvânt despre marii „optimizatori fiscali” care își externalizează profiturile, despre multinaționalele care plătesc taxe minime sau despre rețelele de import din Asia care funcționează cu protecție. În schimb, micii antreprenori și afacerile autohtone sunt vânați la sânge, cu controale dure și penalități absurde.

Pensiile speciale: încă o rundă de promisiuni

Premierul recunoaște că judecătorii se pensionează, în medie, la 48 de ani, cu pensii de 5.000 de euro lunar. Dar nu oferă nicio soluție clară. Vor fi tăiate? Vor fi plafonate? Se va respecta jalonul din PNRR sau se va cosmetiza, ca până acum?

Românii au mai auzit aceste declarații. Iar fără o reformă reală a întregului sistem de pensii speciale, nu există nicio „echitate bugetară”, ci doar o redistribuire a sărăciei între cei care nu au pile.

Reformă cu bisturiu de plastic

Bolojan vorbește frumos, dar măsurile concrete lipsesc. În timp ce le promite românilor reformă, menține sinecurile, evită confruntarea cu rețelele de influență și acoperă doar câteva instituții.

Adevărata întrebare rămâne: Va avea Guvernul Bolojan curajul să lovească în inima sistemului de privilegii? Sau se va opri la funcționarul „optimizat” care dă bine la televizor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button