
Guvernul francez ia în calcul naționalizarea și reorganizarea grupului EDF SA, cel mai mare furnizor de electricitate din Hexagon. Conform surselor, motivul acestei mutări este criza energetică amplificată de invazia rusă din Ucraina.
Astfel, se pare că Guvernul vrea să reorganizeze afacerile prin concentrarea pe producţia de energie nucleară. Oficialii francezi au purtat unele discuţii preliminare cu posibilii consilieri în legătură cu ideea de a prelua participaţiile acţionarilor minoritari de la EDF şi a delista compania de la bursă, au adăugat sursele.
Guvernul de la Paris, care este deja cel mai mare acţionar la EDF cu o participaţie de 84%, ar dori să păstreze controlul asupra afacerilor locale ale companiei dar ar putea revizui operaţiunile sale internaţionale. Dacă oficialii francezi vor decide să avanseze cu planurile lor, orice pas va fi făcut numai după alegerile prezidenţiale.
La bursa de la Paris acţiunile EDF au înregistrat o scădere de 20% în acest an, astfel că valoarea de piaţă a companiei este de aproximativ 27 de miliarde de euro. Luna trecută, EDF a anunţat că intenţionează să strângă 2,5 miliarde de euro printr-o emisiune de obligaţiuni şi de asemenea să vândă active în valoare de trei miliarde de euro până în 2024, pentru a-şi consolida situaţia financiară.
EDF trece în prezent printr-o perioadă dificilă după ce a fost afectat de decizia Guvernului francez care a obligat EDF să vândă mai multă energie electrică la preţuri reduse, în ideea de a proteja consumatorii şi companiile de creşterea preţurilor la energie.
- Partidele sistemului au căzut de acord pe singur lucru – Creșterea taxelorPartidele sistemului – PSD, PNL, USR, UDMR – vin din nou cu aceeași rețetă falimentară: creșterea taxelor. În loc să reducă cheltuielile statului, să taie din risipă, să desființeze instituțiile inutile, aleg să pedepsească exact contribuabilul onest. Adică pe „boul care trage”. România nu duce lipsă de bani, ci de o administrare responsabilă. În timp …
- Dezastrul de la Praid a fost prevăzut încă din 2007. Ca de obicei, autoritățile nu au acționatUn studiu științific realizat în urmă cu aproape două decenii avertiza că pârâul Corund reprezintă un risc major pentru Salina Praid și sugera devierea cursului de apă. Deși informațiile erau clare, autoritățile nu au acționat. Acum, după producerea dezastrului, autorul studiului, György Deák, spune că soluții încă există, dar mare parte din salină ar putea …
- E foame de bani – Coaliția PUPU vrea un mic comision din tranzacțiile bancareReprezentanții PSD, PNL, USR și UDMR discută o serie de măsuri pentru echilibrarea bugetului, printre care creșteri de taxe și tăierea unor cheltuieli din sectorul bugetar. Printre măsurile discutate iese în evidență o taxă, fără detalii, care lasă impresia că statul vrea să ia și mai mulți bani de la bănci – „Taxa de tranzacții …
- După izolete, România cumpără containere pentru decontaminare chimică, biologică și nucleară – Arafat: „E doar prevenție”România își face rezerve pentru decontaminare chimică, biologică și nucleară. Arafat: „Nu e vorba de un conflict. E doar prevenție”Containerele de decontaminare cumpărate recent de România au stârnit valuri de întrebări și suspiciuni în spațiul public. Deși autoritățile susțin că nu e vorba despre o pregătire pentru război sau o amenințare iminentă, realitatea este că …
- Nicușor Dan și-a recuperat cheltuielile din campania electorală – Este mai bogat cu 3,6 milioane de leiPreședintele Nicușor Dan este mai bogat cu 3,6 milioane de lei după alegerile prezidențiale, susține avocatul Toni Neacșu. Șeful statului nu este obligat să returneze donațiile primite în timpul campaniei electorale, precizează fostul judecător CSM. Conform legii, toți candidații își pot recupera cheltuielile de la Autoritatea Electorală Permanentă. Articole recomandate Românii trebuie să strângă cureaua …
- Românii vor un stat mai suplu: 77% cer reducerea cheltuielilor, guvernanții ignoră semnalulRomânii s-au săturat să plătească pentru un stat obez și ineficient. Asta indică cel mai recent Barometru INSCOP, realizat la finalul lunii mai: peste 77% dintre cetățeni sunt total sau parțial de acord cu reducerea cheltuielilor de funcționare ale statului, cu excepția celor salariale. Este un semnal clar că oamenii cer restructurarea aparatului birocratic, stoparea …
- Tăriceanu scapă definitiv basma curată. DNA mai bifează un eșec – Era acuzat că a primit o mită de 800.000 de dolariUn nou episod din serialul „Justiție pentru unii, glumă pentru alții” s-a încheiat ieri la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde completul de cinci judecători l-a achitat definitiv pe fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, în dosarul în care era acuzat că a primit o mită de 800.000 de dolari pentru a ajuta o companie austriacă …
- Hidrocentrala Răstolița a pierdut acordul de mediu – Devine un muzeu finalizat în proporție de 90%Sabotorii energiei verzi: România îngroapă sute de milioane de euro în baraje neterminate, sub aplauzele tăcute ale activiștilor de mediu În timp ce România importă energie la prețuri exorbitante, în plină criză economică și cu facturi care secătuiesc buzunarele oamenilor, zeci de hidrocentrale începute înainte de 1989 zac abandonate sau sunt blocate în instanță. Motivul? …
- Scandalul Hidroelectrica: Românii plătesc de trei ori mai mult pe energia din apă. Unde se scurg banii?Într-o țară în care fiecare kilowatt în plus apasă pe bugetul familiilor și închide fabrici, Hidroelectrica – perla coroanei energetice românești – livrează una dintre cele mai scumpe energii hidroelectrice din lumea civilizată. Deși România este binecuvântată cu râuri, munți, lacuri de acumulare și o tradiție veche în hidroenergie, prețul plătit de consumatorul român este …
- Niciun partid nu propune comasarea Serviciilor, deși avem 6 servicii secrete cu un buget de aproape 2 miliarde de euroÎntr-o țară în care spitalele se prăbușesc, școlile rămân fără căldură iarna, iar bătrânii aleg între medicamente și mâncare, statul român continuă să pompeze, an de an, sume colosale în sistemul opac al serviciilor secrete. România are, în prezent, șase astfel de structuri, fiecare cu propriul buget, proprii oameni, propria agendă. Însumat, bugetele acestor servicii …
- USR propune creșterea accizelor – Vlad Voiculescu confirmă: „Contribuie la protejarea sănătății publice”USR propune creșterea accizelor la tutun și alcool, cu scopul de a descuraja consumul nociv și de a redirecționa fondurile colectate către tratarea dependențelor. Formațiunea susține că măsura ar aduce peste 1,4 miliarde de lei anual la buget și ar contribui la protejarea sănătății publice, fără a crește povara fiscală asupra muncii. Pentru țigarete, USR …
- Românii trebuie să strângă cureaua – Partidele politice au primit peste 1 miliard de lei anul trecutÎn 2024, în plină criză economică și cu românii sufocați de scumpiri, partidele politice au primit peste 1 miliard de lei de la bugetul de stat. Subvenții grase și rambursări pentru campanii electorale au curs din banii contribuabililor, în timp ce spitalele, școlile și infrastructura stăteau în paragină. PSD și PNL au încasat cele mai …
- Gata cu pandemia – Comisia Europeană mută banii din fondurile Covid pentru finanțarea planului de înarmareExecutivul UE a informat statele membre că pot redirecționa sute de miliarde de euro din fondurile destinate sprijinului post-Covid-19 pentru finanțarea proiectelor de apărare, marcând o schimbare majoră a priorităților față de perioada de început a pandemiei, scrie Politico. Miercuri, Comisia Europeană a confirmat că țările au termen până în august 2026 pentru a îndeplini …
- Nicușor Dan confirmă că România va avea un guvern PSD-PNL-USR-UDMRPreşedintele Nicuşor Dan a declarat că toate partidele cu care se discută în prezent – PSD, PNL, USR, UDMR – vor să intre la guvernare. „Eu sunt foarte fericit că toate partidele cu care suntem în discuţie vor să intre la guvernare”, a spus şeful statului, după ce a participat la Forumul Naţional pentru Viitorul …
- Premier cu ora? Grindeanu vrea să guverneze cu schimbul – Bolojan refuză rotativaÎn timp ce România se afundă în criză economică, socială și de încredere, partidele „serioase” din Sistem stau la masă și împart funcții ca la un bairam politic de provincie. Între un platou de promisiuni și o sticlă de consens, Sorin Grindeanu – eternul supraviețuitor al eșecurilor politice – cere cu glas tremurat: „Și noi …
- Cei care au creat criza vin să o „salveze”. Cum s-a ajuns aici? De ce ne-am împrumutat atât?De dimineața până seara, cuvântul „deficit” răsună obsesiv în declarațiile oficiale, pe posturile de televiziune, în briefingurile de presă și în editorialele obediente. Se vorbește despre soluții, despre responsabilitate, despre sacrificiu. Dar nimeni, absolut nimeni din cercul puterii sau din presa aservită Sistemului nu suflă o vorbă despre cum am ajuns în această groapă economică. …
- Dacian Cioloș, agreat ca viitor ministru de Externe în guvernul lui Nicușor DanSurse politice confirmă: Dacian Cioloș va prelua portofoliul de la Externe în viitorul Cabinet Bolojan, a cărui componență va fi anunțată oficial săptămâna viitoare. Dar ce se întâmplă cu Holerzeanu, vechiul „om de sistem” ajuns în structurile diplomatice pe ușa din dos? Un lucru e sigur: nu va dispărea din peisaj. Confirmarea numelui lui Dacian …
- Sorin Grindeanu recunoaște – Taxele trebuiau mărite de acum un an, dar au fost alegeriSorin Grindeanu, președintele interimar al PSD, a confirmat astăzi, într-o declarație la Palatul Parlamentului, ceea ce mulți economiști și analiști politici sugerau de luni de zile: măsurile fiscale majore, inclusiv reformele cerute de Uniunea Europeană, au fost amânate din motive pur electorale. România a fost, practic, ținută într-un vid de reformă fiscală timp de un …
- Marius Lulea: „Cum să faci un guvern din patru partide politice, plus minoritățile. Ce vedem astăzi este o tocăniță politicăÎntr-o Românie profund afectată de scumpiri, instabilitate și dezamăgiri în lanț, clasa politică pare mai preocupată de jocuri de putere decât de soarta cetățenilor. Așa-numita „guvernare de uniune națională” este, în realitate, o tocăniță ideologică imposibil de digerat: patru partide, fiecare cu agenda proprie, fiecare cu electorat diferit, reunite într-un simulacru de unitate națională care …
- AUR respinge noile creșteri de taxe: „Nu vom susține un stat scump și ineficient”AUR nu va susține un pachet de creșteri de impozite și taxe, ‘compatibil cu ceea ce anunță acum viitoarea coaliție’, și va insista pentru a avea un stat ‘suplu’, prin reducerea cheltuielilor cu funcționarea sa, a declarat, joi, liderul senatorilor partidului, Petrișor Peiu. ‘Ceea ce a făcut cea de-a doua coaliție aflată încă în funcție …