Actualitate

Fostul ministru Nazare dă de pământ cu Florin Cîțu: „Premierul se poate investiga pe el însuși în perioada în care a fost ministru de finanțe”

Bubuie un scandal în Guvernul lui Cîțu. După ce l-a demis într-un mod total nefiresc, fără argumente solide, Alexandru Nazare iese la atac și spune lucrurilor pe nume. Florin Cîțu l-a atacat pe fostul ministru de Finanțe pentru că a permis prezența Romaniei în banca cu acționariat majoritar rus. Alexandru Nazare, fostul ministru, reacționează și susține că nu a dat undă verde unei asemenea decizii, iar în cazul unei investigații, premierul Florin Cîțu ar trebui să se ancheteze singur, pe vremea când a fost ministrul de Finanțe.

„Premierul a anuntat ca deschide o investigatie sa vada cu cine m-as fi sfatuit cand am transmis draft-ul (ciorna) memorandumului BII la Guvern. In primul rand, nu l-am transmis la Guvern, ci mai intai la Ministerul Afacerilor Externe pentru analiza. Sustin investigatia si ii ofer cateva elemente, evident cat pot sa spun, fara sa aduc atingere imaginii Romaniei si partenerilor strategici. Am transmis mai intai informal schita de memorandum la Ministerul Afacerilor Externe. Nu am trimis spre avizare la MAE inainte sa primesc un acord informal. Cu cine m-am consultat? Evident, cu reprezentanti MAE si cu partenerii strategici ai Romaniei”, denunță Alexandru Nazare.

Acesta menționează că Florin Cîțu ar putea să se investigheze pe el însuși în acest caz: „In primul rand, programul de capitalizare al BII a fost aprobat deja de Guvernul Romaniei si prevede o contributie a tarii noastre de 14 milioane de euro platibili in trei transe intre 2021-2023. Daca era cu adevarat o problema aceasta participatie la BII, ministrul de finante Florin Citu a avut tot anul 2020 la dispozitie pentru a denunta prezenta Romaniei in BII si nu a facut-o. Asadar, premierul se poate investiga pe el insusi in acest caz”, susține fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare.

Banca Internaţională de Investiţii, ‘Banca rușilor’, instituţie înfiinţată în 1970 pentru a susţine colaborarea între statele est-europene, inclusiv România, a raportat un profit net de 7,3 milioane euro în 2020, potrivit raportului financiar publicat la BVB.

Banca a avut iniţial sediul central la Moscova, iar din 2019 a fost mutat la Budapesta.

Back to top button