Oana Lasconi, intrată în 2023 într-un conflict major cu mama sa, Elena Lasconi, a postat un mesaj neașteptat pe Instagram, în care face precizări privind orientarea sa sexuală.
„Începând de azi nu mai sunt un aliat LGBTQ+ aici pe Instagram. Sunt o bisexuală mândră, care a iubit mulți bărbați minunați, multe femei minunate și multe persoane non-binare minunate. Aș zice pansexuală, dar nu-mi place steagul atât de mult. Putem să alegem”, a scris Oana Lasconi pe Instagram.
Pansexualitatea este un termen folosit pentru a caracteriza persoanele care sunt atrase de ceilalţi, indiferent de sex sau de identitatea de gen. Prefixul “pan” vine din limba greacă, iar în traducere înseamnă “totul”, de aici şi atracţia faţă de toate orientările sexuale.
Încă din anul 1917, psihanalistul Sigmund Freud a adus în discuţie cuvântul “pansexualitate”, referindu-se mai degrabă la un instinct sexual ce, ulterior, determină un comportament. Semnificaţia termenului a fost actualizată de-a lungul deceniilor pentru a putea fi înţeleasă corect, aşa cum este acum. În plus, pansexualitatea nu se limitează doar la atracţia sexuală faţă de partener, ci poate implica inclusiv romantism, intimitate.
Pentru pansexuali, sexul şi orientările diferite din jurul lor nu contează. În schimb, bisexualitatea se referă la atracţia faţă de propria identitate de gen, dar şi faţă de o alta sau de mai multe. Cu alte cuvinte, expresia “mai multe” nu include neapărat “toate” identităţile de gen, aşa cum se întâmplă în cazul pansexualităţii.
Chiar dacă un pansexual se simte atras faţă de toată lumea, asta nu înseamnă că este atras sexual faţă de toţi cei din jurul său ori că şi-ar dori să fie într-o relaţie cu aceştia. Dimpotrivă, persoanele care se consideră pansexuale îşi doresc, la rândul lor, o relaţie monogamă sau poligamă. Dacă preferinţele lor sunt multiple, asta nu înseamnă că nu ştiu ce îşi doresc sau că nu ştiu de cine să se îndrăgostească.
Cu alte cuvinte: o CURVA sau PROSTITUATA…