ActualitateȘtiri

Europarlamentar: Catastrofă. România pierde zeci de miliarde de euro deoarece guvernul nu accesează banii

Europarlamentarul Corina Creţu atrage atenţia că este nevoie ca actuala guvernare să facă o analizeze cu multă seriozitate și transparență nevoile pentru că este vital ca România să nu piardă această istorică pe care o are.

„În acest moment România are la dispoziție toate programele din bugetul multianual 2014-2020, fonduri care pot fi cheltuite până în 2023. Din păcate, nimeni nu mai vorbește în România despre aceste oportunități care sunt la îndemâna Guvernului, fonduri europene care pot fi accesate.

Rata de absorbție pentru perioada 2014-2020 este la ora actuală de 50%, deci sunt miliarde de euro care așteaptă să fie accesate și folosite pentru dezvoltarea țării. Pe de altă parte, din cauza acestei crize s-a creat acest mecanism pentru Redresare și Reziliență plus există, în negociere bugetul care urmă să fie și pe care l-am început eu ca și comisar european, a fi negociat pentru perioada 2021-2027.

Ca să înțelegem, avem programe operaționale și bugetul 2014-2020 la îndemână pentru a fi cheltuit, în pregătire sunt programele operaționale bugetul 2021-2027 plus mecanismul de redresare și reziliență„, a spus europarlamentarul Corina Crețu.

„Încă de când eram comisar european am avertizat asupra nevoii unor proiecte mature, de peste 50 de milioane de euro. În momentul în care am plecat de la comisie semnasem toate proiectele pe care România le depusese, ultimele au fost cele privind centura Bucureștiului.

Din cunoștințele mele, imediat după ce am plecat au fost depuse cele trei spitale regionale, proiecte care sunt aprobate şi care sunt în faza construcției efectiv, pentru că guvernele anterioare au solicitat ca studiile de fezabilitate să se facă pe programul operațional și au fost plătite din 2014-2020 urmând ca licitațiile și construcția să se facă din bugetul 2021-2027„, a mai spus europarlamentarul Corina Creţu.

„Nu există tranaparenţă. România nu a comunicat clar ce vrea”

„Nu este o transparență să știm dacă în perioada 2021-2027 ce vrem să facem în domeniul sănătății, pentru că va fi un program special pentru sănătate spre deosebire de anii anteriori de 5 miliarde de euro.

România nu a comunicat dacă vrea ca un miliard de euro să se ducă pentru aceste trei spitale regionale, construcția lor, sau dorește să facă sau alte lucruri în domeniul cardiologic, oncologic etc. De aceea, chiar astăzi sau votat în Parlamentul European o necesitate ca toate statele membre să își facă o analiză foarte importantă privind nevoile din sănătate.

Dar trebuie făcută cu multă seriozitate și transparență potrivit regiunilor din fiecare țară pentru că este vital ca România să nu piardă această istorică pe care o are. Există posibilitatea ca rata de absorbție să crească. Nu știu dacă mai este fezabila ideea ca 100% din fond să se cheltuie până în 2023. Riscăm să pierdem mulți bani, în ciuda tuturor anunțurilor triumfa liste care se fac în țară”.

„Mecanismul de Redresare și Reziliență poate deveni o oportunitate istorică pentru România. El a fost creat pentru a răspunde efectelor pandemiei, deși vine ca un mecanism în plus față de bugetul care revenea oricum României în 2021-2027

A fost lansat la în mod triumfalist în campania electorală, dar forma care a fost trimisă la Comisia a fost retrimisă în României. Până pe 30 de aprilie trebuie retrimis. Cu cât e trimis mai repede, cu atât există timp pentru implementarea proiectelor„, a mai spus Corina Creţu.

Câţi bani poate accesa România

– 30 miliarde de euro pentru planul de Redresare și Reziliență
– 20 miliarde de euro pentru politica de coeziune
– 19 miliarde de euro pentru agricultură
– 2 miliarde de euro fonduri europene pentru o tranziție sigura.

„Pentru toate acestea, inclusiv pentru mecanismul de Redresare si Rezilienţă, trebuie să existe proiecte trebuie să existe reforme și nu este clar unde, cum se va investi ce se dorește. În primul rând trebuie profesionalism în al doilea rând este necesară o mai mare stabilitate. La comisie acestea sunt problemele pe care le ridică România”, a mai spus Corina Creţu, europarlamentar.

Back to top button