Economie

Euro s-a prăbușit până aproape de paritate față de dolar

Luni, euro s-a prăbușit spre paritate față de dolar, în condițiile în care cea mai mare conductă care transportă gaze rusești către Germania a intrat în mentenanță anuală, urmând ca fluxurile să fie oprite timp de 10 zile, transmite Reuters.

Investitorii sunt îngrijorați că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina, ceea ce ar putea restricționa și mai mult aprovizionarea cu gaze a Europei și ar putea duce în recesiune economia zonei euro.

„Ceea ce este interesant este că inversăm reculul de vineri”, a declarat Kenneth Broux, strategul valutar al Societe Generale.

„Pare probabil că vom testa paritatea – vin două raportări importante din SUA și acestea ar putea fi un alt catalizator”, a spus el, referindu-se la datele privind inflația și vânzările cu amănuntul.

Moneda unică a scăzut cu 0,8%, la 1,0105 dolari, datorită câștigurilor ample ale dolarului, în condițiile în care aversiunea față de risc a cuprins investitorii.

Euro a căzut și vineri până în pragul parității, la 1,0072 dolari, după publicarea unei cifre mai mari decât se preconiza pentru luna iunie în Statele Unite, înainte de a-și reveni.

Cel mai rău scenariu pentru euro: O valoare de 0,95 dolari în iulie

Broux a declarat că euro ar putea să se redreseze doar după ce perspectivele economice europene se vor îmbunătăți și dacă se vor reduce posibilitățile de creștere agresivă a ratelor de dobândă în SUA.

Analiștii de la ING au adăugat că, în condițiile în care este puțin probabil ca aprovizionarea cu energie să se îmbunătățească, iar bancherii centrali nu dau semne că își pierd concentrarea pe ciclurile de înăsprire a politicilor monetare, cel mai rău scenariu pentru euro este ca acesta să se îndrepte spre 0,95 dolari în iulie.

În ce privește dolarul, acesta a urcat luni la un maxim al ultimilor 24 de ani față de yen, după ce rezultatele bune obținute de coaliția conservatoare aflată la guvernare în Japonia în urma alegerilor nu au indicat nicio schimbare a politicilor monetare relaxate.

Așteptările referitoare la noile privind inflația din SUA pentru luna iulie vor susține pariurile privind creșterile agresive ale dobânzii din partea Rezervei Federale și ar putea propulsa dolarul mai sus. Un sondaj Reuters se așteaptă la o inflație de 8,8%, un nou maxim al ultimilor 40 de ani, față de 8,6% în iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button