Elena Udrea află pe 31 ianuarie 2024 decizia definitivă a Înaltei Curți în Dosarul Hidroelectrica, ultimul din cele trei pe care aceasta le-a avut pe rolul instanțelor de judecată. Fosta șefă a PDL a declarat în ultimul cuvânt că banii de la afaceristul Bogdan Buzăianu n-au ajuns la ea, ci la partid, astfel că nu se justifică măsura confiscării speciale a averii ei.
Iată ce spune aceasta: „Eu nu am luat banii. Acești bani au fost o donație la partid și au fost mulți care au venit cu sponsorizări. Eu am fost trasă la răspundere pentru că eram șefă de partid la acel moment. Doamna Topoliceanu plătea chirie de 4000 de euro, se plimba cu mașini scumpe și din banii ea cheltuia în interesele personale. Eu am informația strict de la Topoliceanu despre acei bani. De acești bani s-au folosit cei din partid, de ce sunt eu obligată să plătesc pentru ceea ce nu am făcut?!”
Judecătoarea fondului din Dosarul Hidroelectrica a notat negru pe alb în motivarea hotărârii din 11.04.2023, că Elena Udrea este vinovată de trafic de influență, dar între timp fapte s-au prescris.
Acuzațiile DNA pentru Elena Udrea în Dosarul Hidroelectrica
Elena Udrea este acuzată de DNA că a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.
„Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro; creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii”, susţin procurorii.
Potrivit anchetatorilor, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media, Udrea a preluat-o de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.