Opinii

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, nu a gestionat un chioşc în viaţa lui

În opinia mea, nu contează numele unui ministru și din ce partid provine. Nu contează câți ani are, sexul, culoarea pielii sau cine l-a propus. Pentru mine contează ce știe să facă și ce experiență are în domeniul în care este implicat. Nu știu cum se face că IMM-urile au, și de această dată, un ghinion desăvârșit.

Am studiat cu mare atenție CV-ul ministrului de care depinde relația IMM-urilor cu guvernul. Nu-l cunosc personal pe dl. Năsui Claudiu-Iulius-Gavril, dar dacă ar fi să-l angajez la vreuna din firmele mele nu i-aș da nicio șansă. Pregătirea tânărului ministru nu s-a concretizat până astăzi în nimic relevant pentru mediul privat. Ceea ce mi se pare strigător la cer este că dl. Năsui conduce un minister fără să aibă o minimă experiență în domeniul respectiv.

Pentru cei care îmi vor critică opinia întreb și eu, că simplu antreprenor/angajator: ce poate să facă pentru antreprenori un ministru care nu a condus nici măcar un boutique, în România? Nu a avut o firma, un start-up, o tarabă în piață, nimic care să demonstreze că s-a lovit de problemele reale din economie! Câtă încredere poți să ai în cineva care a fost paralel cu mediul privat, dar vrea să conducă ditamai ministerul, unde se iau decizii de care depinde soarta a mii de IMM-uri?

Dovezile competențelor ministrului care conduce economia României le puteți găsi pe internet. Sunt convins că e cool să faci o facultate la Paris și să ai un master în Italia, dar cred că mai important este dacă odată ajuns în economia autohtonă poți să implementezi ceva util. A avea niște studii afară nu înseamnă că înțelegi și ai soluții pentru problemele cu care se confruntă antreprenoriatul românesc.  Nici un ONG din România nu a adus prosperitate economică, nu a creat locuri de muncă și nici nu a generat taxe și impozite noi la buget.  Ca fondator și membru în asociații non-profit, ministrul actual și-a dovedit priceperea și poate fi un angajat oarecare într-o companie mare, unde răspunderea este colectivă și serviciile oferite nu implică niciun risc. Astfel de posturi sunt permanent disponibile pentru cei cu CV-uri frumoase.

După părerea mea, ghinionul economiei românești este că se bazează pe experimente, cu persoane fără…experiență. Încercarea permanentă de a face performanță cu oameni care au fost cel mult un fel de lipitori pe lângă mediul privat, nicidecum niște modele/învingători ai economiei de piață, este sortită eșecului.  A fi consultant, analist, consilier pe ici pe colo, stagiar sau  băgător de seama printr-un minister nu ține loc de om de decizie, de responsabilitate individuală, de asumare și coordonare a unei echipe care are obiective clare. Orice facultate, oricât de bună ar fi, nu pregătește niciun lider mai bine decât practică din economia reală. 

Că să fiu și mai clar confirm că sunt de acord cu orice diplomă care are o utilitate dovedită în practică. A face școli numai de dragul de a da bine la public este, după părerea mea, o pistă falsă pentru o carieră fără rezultate. Atunci când ajungi să conduci sute sau mii de oameni, școală vieții și experiență cu oamenii au un rol esențial în a face treaba. Una e să fii bine văzut la partid, să fii apreciat de colegi că un „băiat bun” care a tras în campania electorală și altă e să aterizezi într-un post în care îți trebuie câteva luni să înțelegi câteva noțiuni de baza din domeniul în care ai fost parașutat. Dacă ministrul Năsui, după ce și-a terminat studiile în străînătate, înființa o firma în orice domeniu și avea un profit minim doi-trei ani de zile la rând, plătind câțiva salariați din activitatea propriei firme, îmi scoteam pălăria în față lui. Nu poți să reprezinți patronii când nu ai avut un angajat în viață ta și nu ai făcut profit un leu!

Despre asta este vorba. Oamenii care sunt astăzi aleși și mandatați să ghideze economia României nu au nici pregătirea și nici experiență necesară să navigheze printre turbulențele mediului privat, cauzate de pandemie. Va urmă un an greu, un an în care se recalibrează multe economii europene și țările care vor pierde startul accesării de fonduri europene vor avea un viitor nesigur. Asta riscăm noi, românii. Fără proiecte private și guvernamentale fezabile România va rămâne în continuare în coadă țărilor din UE și numele unor miniștri vor fi că și până acum: neimportante și șterse de istoria politică recentă. Nu poți să faci performanțe în economie cu așchii politice pe post de strategi guvernamentali.

Sursa: ZF

Back to top button