Actualitate

Dovada că trădarea interesului naţional se face prin Guvern

Orice inginer agronom ştie că dacă am avea un sistem de irigaţii, bazinul hidrografic al Siretului ar putea dubla – doar el – actualul nivel al producţiilor agricole din România. De ani de zile ne uităm la fiecare buget anual şi aşteptăm degeaba să vedem investiţii majore în irigarea acestui bazin hidrografic, notează Cotidianul.ro.

În octombrie 2020, constatând că nu investim în irigaţii, Comisia Europeană ne-a avertizat să nu cerem, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), bani pentru irigaţii dacă vom continua să nu investim prin bugetul naţional în acest domeniu. Avertismentul era cunoscut şi la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care urma să gestioneze PNRR. Cu toate acestea, ministrul Cristian Ghinea nu i-a cerut ministrului agriculturii să prevadă investiţii pentru irigaţii în noul proiect de buget (pentru 2021). A văzut că nu sunt prevăzute şi totuşi a băgat în PNRR câteva proiecte de irigaţii. Au fost, desigur, respinse. O dată. Le-a mai băgat o dată. Au fost iarăşi respinse. Le-a băgat şi a treia oară. Respinse din nou.

Acum, după a treia respingere, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a lăsat să se scurgă, pe surse, că birocraţii UE ar fi duşmanii irigaţiilor româneşti. Ceea ce a determinat un parlamentar român, Carmen Avram, să facă public faptul că, în octombrie 2020, Comisia Europeană ne-a avertizat să avem oarece investiţii româneşti în irigaţii, altminteri vom rămâne fără finanţare europeană în acest domeniu.

Actualul ministru liberal al agriculturii le-a promis fermierilor că vor veni bani de irigaţii prin PNRR, deşi ştia mai bine ca oricine că nu avem investiţii de la buget în acest domeniu aşa cum ceruse Comisia Europeană. Tabloul de mai sus este un flagrant de trădare a interesului naţional în chestiunea cea mai arzătoare a producţiei noastre agricole.

Dacă aş fi procuror, nu mi-ar trebui mai mult de cinci minute ca să aflu cu cine concurează România în materie de producţii agrare. M-aş gândi că, poate, concurenţa l-a „brichisit” cumva pe ministrul liberal al agriculturii. Aş cere acelui serviciu de informaţii care poate afla câte ceva despre secretele bancare (SIE) să obţină de la partenerul nostru strategic cel mai important o promisiune că va face verificări acolo unde nu se pot face verificări decât pe cazuri de suspiciuni rezonabile de finanţare a terorismului. Nu l-aş putea acuza pe Adrian Oros, actualul ministru al agriculturii, de terorism, aşadar n-aş putea folosi în faţa justiţiei secrete bancare, dar aş dobândi convingerea intimă că nu aş acţiona în contra unui vinovat.

Ar fi treaba presei, în rest, să afle de la acest ministru de ce s-a prefăcut a cere bani europeni pentru irigaţii când ştia că nu a respectat avertismentul CE din octombrie 2020. Desigur, dacă şi numai dacă am avea presă.

Back to top button