Potrivit unui ordin al ministrului Vlad Voiculescu medicii care nu sunt specializați în tratarea Covid 19 vor fi exonerați în cazul în care comit erori și pot fi acuzați de malpraxis. Ne mai mirăm de ce în spațiul public se vehiculează ideea că spitalele au devenit abatoare.
În cadrul unei conferinţe de presă în care noile restricţii au fost anunţate, Andreea Moldovan, secretar de stat, a prezentat conţinutul unui nou ordin al ministrului Sănătăţii.
Potrivit acesteia, structura ordinului a fost elaborată prin colaborarea mai multor medici din specialiţăţi diferite, precum ATI, pneumologie, medici de familie, etc.
Principala schimbare a ordinului de faţă o constituie eliminarea sintagmelor de spital Covid şi non-Covid, care ar urma să permită internarea persoanelor diagnosticate cu noul coronavirus şi în spitalele non-Covid.
Acest lucru se doreşte pentru realizarea unui tratament mai eficient, mai ales în privinţa pacienţilor cu comorobidităţi.
Pentru implementare, este nevoie de crearea unor circuite separate care ar permite şi spitalizarea persoanelor non-Covid care până în momentul de faţă nu s-au bucurat de cele mai optime condiţii de tratament al afecţiunilor de care suferă. Acest lucru s-a cauzat deoarece pe lângă coronavirus mai există şi alte boli.
Exoonerarea de malpraxis a medicilor
Andreea Moldovan a mai precizat încă un aspect important care face referire la protejarea medicilor de la ATI, infecționiști, pneumologi, urgentiști și a altor cadre medicale foarte solicitați în ultimul an, prin colaborarea cu cadre medicale de alte specialități, într-un cadru legal.
Concret, aceste cadre care nu sunt specializate în tratarea Covid 19 ar putea fi exonerate de malpraxis în situaţia în care respectă un protocol naţional de tratare a acestei boli.
Vlad Voiculescu:
„Am spus de multe ori și o repet pentru că în spațiul public se vorbește despre paturi ATI, despre necesitatea de a crește capacitatea în terapie intensivă. Și se vorbește despre paturi ca și cum am vorbit despre mobilă.
În fapt, limitarea principală este cea a resursei umane și aici, pe de-o parte, vorbim despre medici obosiți și asistente și infirmiere și toți cei care contribuie și, pe de altă parte, vorbim, de asemenea, despre limitări pe care le eliminăm astăzi, date de lege, o lege care îi face pe medici de anumite specialități să se teamă de eventuale consecințe ale unui lucru pe care își doresc să-l facă, și anume să ajute în secțiile de terapie intensivă sau acolo unde, în general, sunt îngrijiți pacienți COVID-19.
Ce am făcut astăzi prin ordonanță de urgență de modificare a Legii 95, Legea sănătății: am stabilit că, pe durata stării de alertă, alte specialități medicale decât infecționiști, ATI-iși pot veni în ajutorul colegilor lor și lucrul acesta se poate face cu respectarea protocoalelor de practică medicală, care vor fi aprobate sau au fost deja aprobate prin ordin al ministrului sănătății.
Dacă aceste protocoale sunt respectate de către acești profesioniști, ei nu vor putea fi trași la răspundere.
Au fost mai multe măsuri adoptate de către Ministerul Sănătății, dar cea mai mare parte a acestora se regăsește în Ordinul 555, care este de astăzi pus în transparență pe site-ul Ministerului Sănătății.
Este un ordin în care oricare dintre dumneavoastră ați putut găsi lista spitalelor care au contribuit la efortul masiv de anul trecut și de anul acesta pentru îngrijirea pacienților COVID-19.
Acest ordin a fost adaptat și sunt extrem de multe lucruri importante care sunt reglementate, care au fost revizuite și sunt acum nou reglementate în acest ordin de ministru.”