ActualitateOpinii

Doar elita are voie să iasă în stradă? – CRITICII.RO

Încet, încet, oamenii au început să iasă în stradă și în România, așa cum au ieșit nemții, englezii și alți europeni, nemulțumiți de măsurile de protecție instituite de guverne, luate cu copy-paste și implementate în fiecare stat.

Mămăliga a explodat și la noi, iar faptul că suntem aproape de punctul de fierbere era vizibil. Oamenii nu mai răbdare nu neapărat să respecte restricțiile, ci să trăiască cu o stare permanentă de incertitudine referitoare la ziua de mâine. Într-o țară în care măsurile aberante se stabilesc de pe o zi pe alta, fără o analiză a datelor, fără un aviz al experților, oamenii se tem pentru viitorul lor. Pentru că da, sănătatea contează, însă la baza piramidei lui Maslow se află nevoile primare: mâncare, acoperiș deasupra capului și, putem adăuga, siguranța unui loc de muncă, a unui venit constant. Și asta pentru că nu toată lucrează în IT sau are părinți sus-puși. Unii mai sunt și casieri la hypermarket, curieri, ospătari, bucătari, constructori, antreprenori.

Cu toate acestea, protestele de aseară au scos la suprafață o ură de neînțeles față de aceste categorii sociale. Dacă la protestele din 2017 sau 2019, manifestanții erau aplaudați, deși majoritatea nu cred că erau nici ei specialiști pe teme de justiție, la televiziuni și în mediul online a plouat cu jigniri la adresa celor care au ieșit aseară în Piața Victoriei. Un celebru influencer, Andrei Caramitru, i-a numit pe cei strânși în centrul Bucureștiului „analfabeți funcționali” (și nu funcțional, cum ar fi corect), „săraci”, care locuiesc cu părinții. Să înțelegem că înainte să ieși la proteste, trebuie să îndeplinești anumite criterii: venit, nivel de educație, să provii din familie de viță nobilă? În sociologie, există „teoria etichetării”, care are consecințe grave asupra celor vizați. Dar, mă întreb, de la ce normă au deviat oamenii care au ieșit în stradă de trebuie să îi etichetăm în acest fel? Apropo, oare este corect să îi numim „hauriști” sau fasciști”, din punct de vedere al political correctness-ului?

Adevărul este că oamenii au obosit pentru că de mai bine de un an actualii guvernanți nu au reușit să facă nimic: nu au crescut numărul de paturi la ATI, nu au reușit să organizeze eficient sistemul sanitar, nu au reușit să implementeze măsuri de protecție eficiente și nu au acordat facilități antreprenorilor care plătesc taxe și impozite. De aceea au ieșit oamenii în stradă. Și pentru că s-au săturat de dubla măsură: Vlad Voiculescu nu poartă mască, datele pandemiei sunt calculate când într-un fel, când într-altul, presa denaturează informațiile, politicienii se contrazic între ei, comunicarea este deficitară. Cam despre asta este vorba. Colac peste pupăză, cursul euro a explodat astăzi, ne așteptă prețuri mai mari, facturi mai scumpe. Poate ne explică dl. Caramitru cum să ne descurcăm în astfel de situații.

 » articolul original poate fi citit pe www.CRITICII.RO

Back to top button