Fiul primarului din Râmnicu Vâlcea, Vlad Gutău, a ajuns unul dintre cei mai de succes investitori în imobiliare, din această localitate. Dintr-un salariu de consilier parlamentar. Tatăl său a făcut închisoare după ce a fost condamnat în două dosare de corupție de către DNA.
Râmnicu Vâlcea a redevenit fieful baronului local Mircia Gutău imediat după ce acesta a ieșit din închisoare. Unde și-a ispășit o pedeapsă de închisoare cu executare într-un dosar al DNA în care a fost acuzat de luare de mită. Ales pe listele fostului PD-L, Gutău senior se pregătește să candideze din nou la șefia aceleiași primării. Din partea PSD.
Din salariu de 900 €, Gutău junior face blocuri de zeci de milioane € în Vâlcea, unde tatăl e primar
În același timp, deși ambii au venituri oficiale, declarate, de funcționari publici, familia Gutău a devenit unul dintre principalii dezvoltatori imobiliari din oraș.
Prin intermediul fiului, care a ridicat deja câteva blocuri în orașul condus de tată și are în pregătire și alte investiții. Inclusiv un hotel.
Oficial, fiul câștigă doar un salariu de consilier parlamentar
Conform unor documente financiare, singurele venituri lunare declarate ale lui Vlad Gutău sunt în valoare de 4500 lei. Atât a câștigat în noiembrie 2023.
Pentru funcția de consilier parlamentar la cabinetul deputatului PSD de Vâlcea, Eugen Neață.
Este angajat aici din decembrie 2018. De atunci și până în noiembrie anul trecut a încasat 287.422 lei (circa 60.000 Euro).
Sunt singurele venituri oficiale ale fiului primarului din Râmnicu Vâlcea. Adică e tot ce a declarat Fiscului.
De unde au avut zeci de milioane de Euro pentru investiții?
Conform analizei unor experți în imobiliare, investiția totală în cele două complexuri rezidențiale, în care e implicat fiul lui Mircia Gutău, este de circa 13-19 milioane de Euro.
Iar prețul de vânzare de circa 23-29 milioane de Euro.
Întrebarea fundamentală la care Vlad Gutău nu vrea să răspundă este: de unde au avut bani pentru aceste investiții? Care a fost sursa investițiilor în cele două complexuri rezidențiale?
Mircia Gutău susține că nu l-a ajutat pe fiul său în afacerile imobiliare nici cu bani, și nici din poziția de primar.
Complexul Veranda Residence a fost primul construit având deja, conform propriei pagini de internet, toate cele 74 de apartamente vândute.
Conform surselor noastre, valoarea inițială a investiției a fost de circa 6-7 milioane Euro, iar cea de vânzare de 10-11 milioane Euro.
Al doilea complex imobiliar, la roșu
Cel de-al doilea complex imobiliar construit de firma consilierului parlamentar Vlad Gutău se numește Park Residence. Spre deosebire de primul proiect, Park Residence a trecut la următoare etapă: a blocurilor de zece etaje. Conform datelor de pe propria pagină de internet toate apartamentele au fost deja vândute, deși complexul rezidențial nu arată că ar fi finalizat, ci mai degrabă în faza “la roșu”.
Valoarea investiției în acest proiect imobiliar ar fi de circa 9-12 milioane de Euro, iar cea de vânzare, de 13-18 milioane de Euro.
Încă trei proiecte imobiliare în pregătire
Pe lângă cele două proiecte imobiliare deja definitivate, compania fiului primarului din Râmnicu Vâlcea mai are în pregătire alte trei.
Surse din piața imobiliară din regiune ne-au declarat că valoarea totală a investiției în acest obiectiv este de aproximativ 22 milioane de Euro.
Celelalte două proiecte ale companiei fiului primarului din Râmnicu Vâlcea care se află în diferite stadii de avizare, chiar la primăria condusă de tatăl său, vizează construirea unui imobil de turism și spații servicii 2S+P+8+R și un imobil de locuințe colective D+P+10E+11 R.
Acesta din urmă va fi și cea mai mare dezvoltare imobiliară a fiului primarului din Râmnicu Vâlcea: 160 de apartamente.
Nici veniturile oficiale ale părinților lui Vlad Gutău nu pot acoperi investițiile masive ale acestuia.
Conform documentelor financiare, cele mai mari venituri oficiale ale lui Mircia Gutău provin din salariul de primar: 31.050 lei. Brut. Atât a încasat în noiembrie 2023.
La care s-a adăugat o pensie de 4750 lei în aceeași lună.
Veniturile salariale ale lui Gutău se situează la o medie lunară de 20-25.000 lei. Din această funcție încasând 328.529 lei în 2023, 276.079 lei în 2022 și 276.845 în 2021 și 301.464 lei în 2020.
Un total de 1,12 milioane lei în doar patru ani pentru primarul unui oraș pe care procurorii DNA l-au acuzat că a furat fie din buget, fie a cerut șpăgi ca să emită autorizații în numele aceluiași oraș.
Mircia Gutău a fost condamnat definitiv, în urmă cu 14 ani, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani şi şase luni de închisoare.
Fusese acuzat de procurorii DNA că a pretins de la un denunţător, acţionar majoritar al unei societăţi comerciale, suma de 50.000 euro, atât în mod direct, cât şi prin intermediari, pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru un teren situat în municipiul Râmnicu Vâlcea.
Gutău a fost eliberat condiţionat în septembrie 2011, după doi ani petrecuţi în puşcărie.
În 2014 el a fost, din nou condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. După contopirea pedepselor, el a rămas în libertate.
În cel de-al doilea dosar, Mircia Gutău a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, stabilind un prejudiciu de 100.000 de euro pentru achiziționarea de componente pentru construcția unor locuri de joacă.
Procurorii stabiliseră că licitația a fost trucată de la început: primarul si proprietarul companiei care avea să fie contractată și care era și nașul lui Gutău s-au deplasat în Bulgaria unde au stabilit ce produse vor achiziționa.
După vizită, Primăria Râmnicu Vâlcea, condusă de Gutău, a cumpărat mobilierul pentru mai multe spații de joacă de trei ori mai scump decât prețul inițial.
În noiembrie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că lui Mircia Gutău i-au fost încălcate dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil, iar în aprilie 2018 instanţa supremă a decis rejudecarea dosarului de luare de mită, Gutău fiind achitat definitiv.
Mircia Gutău a dat în judecată statul român, cerând daune morale și materiale de 10,5 milioane de euro.