Miliardarul Elon Musk, șeful departamentului de eficientizare guvernametală (DOGE), numit în funcție de președintele Donald Trump, propagă teorii ale conspirației și inventează chiar unele noi, dezinformând prin postările sale de pe X, fosta platformă Twittter pe care o și deține, pentru a justifica reducerile de personal și de finanțare pentru agențiile federale, scrie Washington Post.
Situația din România continuă să fie în atenția Statelor Unite. Elon Musk a preluat pe rețeaua X parte din amenințările lui Călin Georgescu la adresa „rețelei Soroș”.
În încheiere, miliardarul american a transmis un mesaj ferm: „România își merită propria suveranitate”.
„În prima zi, toată rețeaua Soros va fi interzisă personal de către mine”
Musk a preluat pe rețeaua X, al cărei proprietar este, anunțul lui Călin Georgescu potrivit căruia, în prima zi de mandat, va interzice toată rețeaua lui George Soroș din România.
„România își merită propria suveranitate!”, a scris pe X Elon Musk, înainte de a posta un mesaj care a circulat intens în ultima vreme: „BREAKING. Călin Georgescu anunță că, în prima zi ca președinte, va interzice întreaga rețea Soros în România”.
Mai departe, omul de încredere al președintelui Donald Trump a preluat o serie de afirmații făcute de Călin Georgescu la Realitatea Plus, duminică seară:
„Avem modalități de a face acest lucru. Știm cine sunt, e foarte clar”;
„Din punctul meu de vedere, în prima zi oficială, toată rețeaua Soros va fi interzisă personal de către mine (…) Se cunosc, îi știm deja. Lucrurile sunt foarte clare si este important, însă, că acest cancel culture, doamna Alexandrescu, n-a venit pe un teren viran. În momentul in care distrugi educația unui popor, ai țara în mână”.
Publicația arată cum Musk interpretează în mod greșit un contract semnat de Departamentul Apărării și Thomson Reuters Special Services, din vremea primului mandat al lui Trump, pentru a susține o teorie a conspirației „statului paralel”, amplificată apoi chiar de liderul de la Casa Albă.
Actorul și regizorul Ron Howard a postat miercuri pe X un articol al agenției de știri Reuters cu titlul: „Până acum, reducerile DOGE ale lui Musk se bazează mai mult pe ideologie politică decât pe economii reale”.
O oră mai târziu, Elon Musk a postat un răspuns:
„Mă întreb câți bani primește Reuters de la guvern? Hai să aflăm”. Înainte de sfârșitul nopții, miliardarul care conduce campania radicală de reducere a costurilor a administrației Trump a promovat ceea ce a prezentat ca fiind dovada clară a unei adevărate conspirații: o captură de ecran a unei pagini web a guvernului SUA care arată un contract între Departamentul Apărării și Thomson Reuters Special Services pentru „Apărare activă prin inginerie socială” și „Decepție socială la scară largă”.
„Reuters a fost plătită cu milioane de dolari de guvernul SUA pentru «înșelăciune socială la scară largă»”, a spus Musk într-o postare X care a adunat zeci de milioane de vizualizări și zeci de mii de distribuiri. „Sunt o escrocherie totală. Pur și simplu wow”, a comentat el.
Contractul a fost real, dar fraza orwelliană pe care Musk a folosit-o pentru a sugera o conspirație obscură nu a fost ceea ce părea. O privire ceva mai atentă ar fi arătat că contractul, semnat în timpul primului mandat al președintelui Donald Trump, era pentru ajutor în apărarea împotriva atacurilor cibernetice – adică pentru combaterea înșelăciunii, nu pentru alimentarea ei. Și a fost atribuit unei divizii separate a companiei, Thomson Reuters, nu agenției de știri Reuters. Interpretarea eronată a lui Musk a devenit virală, fiind amplificată de Trump ca dovadă a legăturilor corupte dintre mass-media de „stânga radicală” și „statul paralel”.
Zarva legată de Reuters a fost cel mai recent exemplu a ceea ce devine rapid o schemă familiară, pe măsură ce serviciul DOGE al lui Musk trece prin agențiile federale pentru a găsi dovezi de risipă, fraudă și corupție. Oricât de endemice ar fi cheltuielile federale prost realizate, Musk a denaturat în mod repetat faptele pe X pentru a susține afirmații nefondate cu privire la fapte ilegale.
La fel ca Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională USAID, Politico și alții înaintea sa, agenția Reuters a fost portretizată drept un personaj negativ într-o narațiune țesută de Musk, în care mașinațiuni nefaste ale stângii politice se ascund în spatele programelor pe care le vizează pentru reduceri – și a celor care îi stau în cale. Cel mai bogat om din lume a fost chemat să conducă proiectul pornind de la premisa că își va pune experiența în afaceri din sectorul privat la dispoziția bugetelor guvernamentale umflate.
Dar, în calitate de proprietar și cel mai urmărit utilizator al X, el a mânuit, de asemenea, un pupitru de intimidare în social media și a adunat o mulțime de loialiști online pentru a denigra și a discredita fiecare agenție, program și beneficiar de finanțare pe care îl vizează pentru reduceri. În unele cazuri, adevărul a fost o victimă colaterală.
Când angajații săi de la DOGE au acționat luna aceasta pentru a prelua controlul asupra USAID, Musk a apelat la X pentru a numi organizația „malefică”, „criminală” și „un cuib de vipere al marxiștilor radicali de stânga care urăsc America”.
În loc să se bazeze pe o lungă istorie de preocupări bipartizane cu privire la cheltuielile necorespunzătoare ale agenției, Musk a popularizat afirmații false conform cărora USAID și alte agenții cheltuiau milioane de dolari pentru a finanța agenția de știri Politico, promițând că accesul la banii statului va fi oprit. (De fapt, agențiile statului plăteau sume mult mai mici pentru abonamente la produsele „Pro” ale publicației, care furnizează știri politice specializate pentru întreprinderi și guverne).