Politică

Diana Buzoianu promite controale la Lungulețu: „Cei care irigă trebuie să declare exact câtă apă iau şi să plătească”

Statul român pune birocrația înaintea bunului simț. Fermierii, tratați ca infractori pentru că udă culturile cu apă din râul Dâmbovița

Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a declarat că Apele Române nu vor opri controalele în comuna Lungulețu, județul Dâmbovița, în ciuda protestelor fermierilor locali. Aceștia sunt revoltați că trebuie să plătească și să declare cantitățile de apă extrase din râul Dâmbovița, folosit de zeci de ani pentru irigații.

„Apa este o resursă limitată și trebuie gestionată. Cei care irigă trebuie să declare exact câtă apă iau și să plătească niște sume modice – sub 10 lei pentru o mie de metri cubi de apă de suprafață”, a spus Buzoianu la Antena 3 CNN.

Fermierii protestează, statul trimite controale

Sute de agricultori din Lungulețu au ieșit în stradă săptămâna trecută, acuzând statul că le blochează accesul la apă exact în perioada în care culturile au cea mai mare nevoie de irigare. În loc de sprijin, aceștia au primit din partea Guvernului amenințări cu controale și condiționări birocratice.

„Nu cerem bani. Cerem doar să putem folosi apa care curge prin satul nostru. Am muncit pământul, avem culturile plantate și riscăm să pierdem tot din cauza hârtiilor și avizelor”, a spus unul dintre protestatari.

Ministrul Mediului: „Legea trebuie respectată. Vom continua controalele”

Diana Buzoianu insistă că situația este una de legalitate și administrare a resurselor naturale. Spune că este „normal” să știm câtă apă se folosește și că ministerul nu va opri acțiunile de control, ba chiar va insista ca acestea să continue în zonele unde există suspiciuni de „încălcare flagrantă a legii”.

„Legea va fi respectată. Fermierii vor trebui să semneze protocoale, să intre în legalitate. Avem nevoie de aceste date și din cauza problemelor legate de debitul râului pentru Capitală”, a afirmat Buzoianu.

Promisiuni contradictorii din interiorul Guvernului

În același timp, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, prezent la Lungulețu în mijlocul protestului, a avut un ton complet diferit. Le-a promis agricultorilor că se va găsi o soluție pentru ca apa să nu fie plătită și că nu vor mai exista controale abuzive.

Întrebată dacă declarațiile ei se contrazic cu ale colegului din Guvern, Buzoianu a evitat un răspuns direct:

„Nu este nicio contradicție. Eu spun ce face Ministerul Mediului. Noi nu oferim subvenții, nu ne ocupăm de politici agricole. Dar legea trebuie aplicată. Cine folosește apă, plătește.”

O soluție? Liste, protocoale și contracte până în toamnă

Administrația Națională „Apele Române” a transmis că până la 15 septembrie se va întocmi o listă a agricultorilor interesați să folosească apa din Dâmbovița. Ulterior, aceștia vor fi obligați să semneze contracte-cadru care includ:

  • tarifele,
  • condițiile tehnice,
  • și programul de furnizare a apei.

Cu alte cuvinte, pentru a uda varza, agricultorii vor trebui să treacă printr-un proces birocratic complicat, în plină criză agricolă.

Un stat care îngroapă agricultura în hârtii

Într-o țară în care agricultura este deja sufocată de prețuri, secetă și lipsa infrastructurii de irigații, statul român reușește performanța de a complica până și accesul la apa din râuri. În loc să vină în sprijinul fermierilor care muncesc pământul, autoritățile se poartă de parcă aceștia ar fi infractori ce trebuie supravegheați, controlați și taxați.

Fermierii din Lungulețu au tras un semnal de alarmă pentru întreaga țară. Nu vor favoruri. Vor acces liber la resursa naturală care le curge prin fața gospodăriei. Și refuză să fie transformați în țapi ispășitori pentru un stat care nu a investit nici în irigații, nici în respect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button