După opt luni la guvernare, curmate brusc în octombrie anul trecut, oboseala USR e cronică. Experiența puterii i-a sleit pe liderii acestei formațiuni. Tăcerea complice din perioada în care ocupau fotolii ministeriale nu e compensată între timp de inițiative sau dezvăluiri care să creeze vreun suspans. Convalescența post-guvernare se prelungește într-o perioadă sterilă de reașezări, în care partidul se fragmentează, după ce abia fuzionase cu Plus-ul lui Dacian Cioloș, spune într-un comentariu Deutsche Welle.
Fostul premier, care fusese ales președintele USR, le-a dat gazdelor sale încă o lovitură. La patru luni după ce și-a dat demisia din funcția de președinte al Uniunii Salvați România, și-a strâns oamenii loiali și a plecat să-și facă o nouă formațiune: Reper.
O fragmentare inutilă, după o fuziune eșuată. O lecție despre orgolii, pe care USR ar fi putut să o ocolească, dacă și-ar fi stabilit cu onestitate obiectivele, imediat după alegerile parlamentare. USR nu a venit însă cu o agendă clară, prin care să le arate românilor ce vrea să facă, unde vrea să ajungă și care sunt pârghiile pe care le pot folosi pentru a parcurge distanța de la punctul A la punctul B.
Nu și-au asumat câteva deziderate formulate simplu, de care societatea are nevoie pentru a evolua. Nu au demonstrat că pot fi partea care salvează întregul. N-au făcut-o nici când se aflau la guvernare și nici după. Energia publică investită în USR nu a dat roade, mai spune DW.