Opinii

Despre spitalele de stat: „O zi de spitalizare în România costă la fel de mult ca în America, dar nu comparăm condițiile”

La emisiunea Obiectiv România cu Ioana Rizzo a fost invitat domnul Dan Rădulescu, consilier politic, pentru a discuta despre subiecte de actualitate din țară. Urmăriți emisiunea integral pe Facebook prin link-ul următor: https://fb.watch/52tJ8_8SzO/

Primul subiect dezbătut în emisiune este demiterea lui Vlad Voiculescu. Domnul consilier politic susține:
„Demiterea acestuia a fost cu siguranță o decizie bună, Vlad Voiculescu nu a reușit să performeze la ministerul Sănătății. Poate afirma că sistemul la învins, dar a avut ocazia să se lupte cu sistemul. A făcut de-a lungul scurtei cariere de ministru o serie de greșeli care l-au propulsat în calitatea de „outsider”. Nu a știut să gestioneze bine sistemul și nu a reușit să aibă o colaborare foarte bună cu agențiile din minister, iar atunci era evident că drumul nu poate avea decât o singură finalitate.

În calitate de ministru putea să oprească evacuarea Spitalului Foișor pentru 5-6 ore până se lumina de ziuă, putea să o organizeze mult mai bine, iar acei oameni să nu trăiască niște momente incredibile pentru anul 2021.î

Declarațiile lui Voiculescu după demiterea sa sunt declarații de curtea școli. Știa ce a găsit la minister, a avut suficient să vadă ce este în minister și nu înțeleg de ce nu a atras atenția asupra tuturor acelor probleme în timpul mandatului de ministru. Nu a scos la iveală acele mizerii care există în sistem și a ales o cale greșită să le anunțe după, trebuia să se lupte cu ele cât timp a fost acolo.

Întrebat dacă există pe agenda Guvernului o hotărâre de modernizare a spitalelor, pentru că vedem cum în fiecare lună asistăm la tragedii în aceste spitale, domnul Dan Rădulescu răspunde:
Programul de guvernare este fabulos, o să avem o țară ca afară cât de curând, asta se întâmplă din 4 în 4 ani în ultimii 40 de ani. Fiecare guvern a venit cu un program cât se poate de mirobolant, de fantastic, lapte și miere, iar românii au acest defect din păcate, care nu este o trăsătură a lor, memoria scurtă. Ocupați de problemele cotidiene, românii nu au timp să urmărească o carieră a unui politician sau un program politic al unui partid care oricum se schimbă în 4 ani în toate direcțiile și unde oamenii se rotesc pe funcții.

Ar putea să se facă spitale acolo unde există voință. Am văzut în mediul privat unde s-a construit un spital de oncologie pentru copii. Doua femei au reușit să facă asta prin subscripție națională în contextul în care există un buget al sănătății fabulos. Avem Casele de Asigurări de Sănătate care sunt bugetofage, o zi de spitalizare într-un spital românesc rivalizează cu o zi de spitalizare în cele mai mari centrele Europene sau Americane. Sunt niște costuri fabuloase.

Un caz la Câmpina, un domn externat după ce a fost infectat de virusul covid-19 a prezentat presei foaia de spitalizare unde se vedeau niște costuri extraordinare cu o medicație minimă. Când tratezi pacientul cu 40 de lei pastila de paracetamol, iar întreaga cutie costă doar 7 lei, cineva ia banii aceia, cineva care evident este mufat la banii publici.”

Domnul consilier politic vorbește despre Planul Național de Redresare și Reziliență promis de președintele Klaus Iohannis în campania electorală:
„Dacă ne amintim că în noiembrie, anul trecut, înainte de alegeri, președintele Iohannis a anunțat în fanfară că EL a obținut pentru România 80 de miliarde de EURO. Dacă ar fi existat acești bani și s-ar fi investit cum trebuie, construiam o nouă țară de la zero.

Domnul Ghina care s-a retras din Parlamentul European venind ministru, a dat cu capul de grindă pentru că documentația întocmită de el nu a fost pe placul Bruxelles-ului și atunci nici nu se pune vorba de cei 80 de miliarde de EURO ci probabil ce rămâne printre degete. Toate aplicațiile statului român au fost respinse de către Bruxelles, iar asta înseamnă că trebuiesc refăcute, acest lucru mai durează minim un an, urmează alte caiete de sarcini, refăcută documentația pentru aplicarea la fonduri și multe alte lucruri care o să ocupe alți trei ani de zile. În trei ani și un pic avem alegeri și iar o să apară niște vânzători de iluzii și o să ne spună că avem bani europeni dar de acum.”

Back to top button