Senatorul PNL Daniel Fenechiu a vorbit despre procentul de 9,4% din PIB, prevăzut în PNRR ca limită pentru cheltuielile cu pensiile, și a spus că problema nu este planul în sine, având în vedere că mai există „un spațiu de manevră” de circa un procent, ci mai degrabă resursa bugetară. ”Fără discuție, ca prevedere constituțională, noi avem o prevedere care spune că statul român este un stat social care trebuie să aibă grijă de cetățenii lui”.
Daniel Fenechiu, despre limita prevăzută în PNRR pentru pensii: Avem spațiu de manevră un procent din PIB
„9,4 este un procent într-o perspectivă statică. El, într-o interpretare progresivă, poate să ajungă până la 10,5. În momentul de față, noi avem cheltuieli cu pensiile 8,4 – 8,5, deci avem spațiu de manevră (…) un procent din PIB. Povestea aici nu este o cifră statică prezentată în PNRR, aici povestea este resursa pe care poți să o aloci creșterii pensiilor.
Am declarat-o în repetate rânduri, chiar am stârnit oarecare rumoare, fiind preluat de anumite entități de presă, că în ipoteza în care ministrul Finanțelor – astăzi e domnul Câciu, ieri era altcineva, poimâine poate fi altcineva – vine și spune `avem 10, 15, 20 de miliarde cu care nu avem ce face`, eu vă garantez că și Florin Cîțu, și primul-ministru Nicolae Ciucă, și tot Partidul Național Liberal suntem de acord să îi dăm la pensii”, a declarat liberalul, miercuri, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.
Pensionarii, spune el, beneficiază de o lege a pensionării care a fost adoptată de Parlament.
„Las la o parte și nu precizez că a fost propunerea Partidului Social Democrat și că toate pensiile se calculează pe acea lege, nu se calculează pe altceva. Deci, din punctul acesta de vedere, fiecare pensionar beneficiază de o pensie care e corespondentă cu perioada de ani muncită, cu perioada de cotizare în sistemul public și, în ultimă instanța, cu posibilitatea statului român de a face niște actualizări, dar în orice ipoteză pornește de la numărul de ani munciți și de la perioada de cotizare.
Că există inechități, le știm foarte bine, da, există și ne dorim să le rezolvăm, însă povestea aici arată la modul următor. Nu putem să transformăm statul român într-un tărâm de dezbateri stereotipe pe teoria „ce-am face dacă s-ar putea”, știind că nu putem. Pentru că problema noastră nu este PNRR, pentru că, repet, mai avem spațiu de manevră 1% din PIB. Problema noastră este resursa bugetară. Fără discuție, ca prevedere constituțională, noi avem o prevedere care spune că statul român este un stat social care trebuie să aibă grijă de cetățenii lui”, a adăugat Daniel Fenechiu.